Diplomatski rat
34

Baltičke države protjerale ruske diplomate u znak solidarnosti sa Češkom

V. K.
Nastavlja se diplomatski rat Rusije i članica EU (Foto: EPA-EFE)
Nastavlja se diplomatski rat Rusije i članica EU (Foto: EPA-EFE)
Estonija, Latvija i Litvanija pridružile su se diplomatskom ratu koji nekoliko evropskih država trenutno vodi protiv Moskve te su po uzoru na druge države vlasti ovih zemalja odlučile da protjeraju nekoliko ruskih diplomata.
Kao razlog za ovakvu odluku, baltičke države saopćile su kako se na ovaj način žele solidarisati sa Češkom koja se nedavno odlučila na sličan potez nakon što je otkriveno da su ruski agenti umiješani u eksploziju skladišta s oružjem koja se dogodila 2014. godine.

U petak je Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije saopćilo kako su obavili razgovor sa ruskim ambasadorom u ovoj državi te mu saopćili kako će iz države protjerati dvojicu diplomata te ih proglasiti nepoželjnim osobama u Litvaniji.

"Odluka pokazuje našu solidarnost sa saveznicima nakon što je otkriven opasan i do sada neviđen incident u Češkoj. Litvanija u potpunosti podržava odgovor Češke i njene akcije usmjerene protiv Rusije", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Litvanije.

Ministarstvo vanjskih poslova Estonije također se oglasilo te su saopćili da su iz države protjerali jednog ruskog diplomatu kao znak solidarnosti sa zvaničnim Pragom.

"Rusija je prekršila međunarodna prava na teritoriji Evropske unije i članice NATO saveza podrivajući suverenitet Češke. Ovakve aktivnosti štete ugledu Evropske unije i u potpunosti su neprihvatljive. U znak solidarnosti, Estonija će iz države protjerati jednog ruskog diplomatu čije aktivnosti se ne podudaraju sa diplomatskim aktivnostima dogovorenim prema Bečkoj konvenciji", saopćeno je iz estonskog ministarstva.

Posljednja se oglasila i Latvija koja se također odlučila protjerati jednog ruskog diplomatu iz države.

"Latvija je zainteresovana za izgradnju odnosa sa Rusijom na osnovu uzajamnog poštovanja, međunarodnog prava i principa uspostavljenih prema Bečkoj konvenciji.

Nakon što su češke vlasti objavile informaciju da su ruski agenti učestvovali u eksploziji skladišta municije, diplomatski rat između dvije države se zaoštrio. Vrlo brzo, Vlada Češke protjerala je 18 ruskih diplomata iz države, dok je Moskva sa druge strane uzvratila istom mjerom te je iz Rusije protjerala 20 čeških diplomata.

Kao znak solidarnosti, u diplomatski rat umiješala se i Slovačka koja je u četvrtak iz države protjerala trojicu ruskih diplomata. Prije incidenta koji je narušio odnose Češke i Rusije, ruske diplomate u nekoliko navrata protjerala je i Bugarska kao i Italija.