Svijet
0

Balkanci uhapšeni u Australiji pod optužbom da čine bajkersku bandu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pet mladića iz australske savezne države Victorije uhapšeni su pod izgovorom da čine bajkersku bandu, ali su optužbe protiv njih odbačene nakon tri sedmice.

Uhapšeni su nakon što su se zaustavili na motociklima da kupe sladoled dok su bili na odmoru u Queenslandu. Među uhapšenim bajkerima su Daniel Lovett, Darren Haley i tri mladića čija imena ukazuju na balkansko porijeklo Bane Alajbegović, Dario Halilović i Krešimir Bašić.

Naime, prema zakonima savezne države Victorije, zabranjeno je okupljanje dvojice ili više bajkera na javnom mjestu. Ipak, od optužbe se odustalo zbog nedostatka dokaza. Taj strogi zakon usvojen je 2013. godine u cilju sprečavanja djelovanja kriminalnih grupa.

Njihov advokat Bill Potts obratio se medijima rekavši da je na procesuiranje ovog slučaja potrošeno blizu 500 hiljada australskih dolara.

"Njihov jedini grijeh je bio taj što su željeli kupiti sladoled na javnom mjestu. Ovdje nije bilo planiranog zločina, riječ je o političkim igrama", rekao je Potts.

Očekuje se da se nova Vlada Australije do kraja godine izjasni o ovom zakonu koji je prema mišljenju mnogih previše strog.