Svijet
3

Balkan među regijama s najmanje ateista na svijetu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kina je zemlja s najvećim brojem ateista na svijetu gdje skoro 50 posto stanovništva sebe opisuje kao nevjernike, pokazalo je novo Gallupovo istraživanje.

Gallup International je ispitao više od 50.000 ljudi u 40 zemalja svijeta o tome koliko su religiozni, odnosno da li se smatraju vjernicima, nevjernicima ili ateistima.

Činjenica da je Kina na samom vrhu liste zemalja s najviše ateista ne iznenađuje budući da se republička vlada formirana 1949. godine izjasnila kao ateistička.

Prema ovom istraživanju, ateistima se smatra oko 13 posto ukupne svjetske populacije. Nakon Kine najviše ateista ima u Japanu, a jedan od najzanimljivijih podataka je da se u Saudijskoj Arabiji oko 5 posto stanovništva izjašnjavaju kao ateisti.

Kada su u pitanju evropske zemlje, najviše ateista ima Češka sa skoro 50 posto stanovništva.

Od ostalih zemalja, ateistima se smatra 30 posto Francuza, oko 20 posto Nijemaca i Amerikanaca i oko 10 posto Rusa.

U istraživanju su uvrštene i zemlje Balkana, koje su se po broju ateista smjestile na samom dnu, odnosno samo četiri posto stanovništva balkanskih zemalja sebe smatra ateistima.

Navedena studija je pokazala da su najreligiozniji stanovnici Afganistana, Iraka, Gane, Nigerije i Jermenije, gdje devet od deset osoba sebe smatra religioznom osobom.

Također, istraživanje je pokazalo da je religija mnogo prisutnija u nerazvijenim i siromašnim zemljama.