Svijet
172

UZNEMIRUJUĆE / Bajram u Gazi: Mnoga djeca stradala dok su tražila bajram-banku

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Izraelska vojska već više od tri sedmice izvodi kopnene i zračne napade u Pojasu Gaze u kojima je broj poginulih dostigao 1.191. Upozoravamo na uznemirujuće fotografije.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine Ashraf al-Qodra za AA je potvrdio da je od 7. jula od izraelskih napada u Gazi poginuo 1.191 Palestinac.

"Od tog broja ubijeno je 251 dijete, 94 žena i 50 starijih osoba", istakao je al-Qodra.

Također je dodao da je u izraelskim napadima ranjeno oko sedam hiljada osoba, od čega 1.980 djece, 1.175 žena i 259 starijih osoba.

Samo danas u napadima izraelske vojske, koji skoro da i ne prestaju, poginulo je 120 Palestinaca. Iako muslimani u svijetu danas obilježavaju Ramazanski bajram, muslimanima u Gazi nisu imali previše razloga za slavlje i radovanje.

Danas su, kako navode očevici, ubijena i ranjena mnoga palestinska djeca dok su trčala naokolo i tražila bajram-banku, kako bi bar malo uljepšali dan.

Ranjene i smrtno stradale tokom cijelog dana dovoze u bolnicu Nasir koja je već prepuna ranjenih iz ranijih izraelskih napada. Među ranjenima i poginulim nalazi se veliki broj djece.

Također, u svojoj ranijoj izjavi, Al-Qodra je kazao da je 10 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na kamp Jabalia u sjevernom djelu Pojasa Gaze.

S druge strane, prema izraelskim izvorima, do sada su ubijena 53 izraelska vojnika i tri civila.

Iako je prethodnih dana održano nekoliko međunarodnih konferencija još uvijek nije postignuto dugoročno primirje između Izraela i Palestine.