Svijet
0

Bahrein: SAD pozdravlja učešće šiita u dijalogu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države pozdravile su u subotu otvaranje nacionalnog dijaloga u Bahreinu i učešće Wefaqa, najveće šiitske opozicijske grupe, ocjenjujući njeno prisustvo "važnim glasom" u "procesu reformi".

Četiri mjeseca nakon sukoba režima, ovaj dijalog između predstavnika političkih grupa i civilnog stanovništva u Bahreinu ohrabrila je međunarodna zajednica, posebno Washington, koji koristi ovo malo strateško kraljevstvo Golfskog zaljeva kao sjedište svoje Pete flote.

Šiitska opozicija želi da Bahrein pređe u ustavnu monarhiju.

Washington "pozdravlja odluku Wefaqa, najveće opozicijske grupe u Bahreinu, da se pridruži nacionalnom dijalogu kojega je uspostavio kralj Hamad", izjavio je Mark Toner, glasnogovornik američke diplomatije u saopćenju.

Učešće Wefaqa unosi važan glas bahreinske opozicije u proces koji bi mogao poslužiti kao pokretač reformi i pomirenja i dovesti do reformi koje će ispuniti legitimne težnje naroda Bahreina", dodao je glasnogovornik Toner.

Prema riječima predsjednika Zastupničkog doma Khalifa Dhahranija, odgovornog za usmjeravanje rada, cilj dijaloga je da se odrede "zajednički principi oživljavanja političkog reformskog procesa" u kraljevstvu, koje je započeto prije deset godina i što je dovelo do obnove parlamenta 2001. godine.

Nacionalni dijalog, zajedno sa stvaranjem nezavisne komisije koja bi istražila krvave represije u protestima u februaru-martu, pokazuje da "vlada Bahreina poduzima konkretne mjere koje bi mogle doprinijeti nacionalnoj stabilnosti i jedinstvu", napisao je Mark Toner u saopćenju.

Wefaq je bio glavni pokretač protesta u kojima su stradale 24 osobe, prema saopćenju vlasti, a četiri demonstranta su izgubila život u pritvoru.