{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bahrein: 95 aktivista dobilo ukupno 808 godina zatvora

30.9.2013. u 09:16
0
2
Bahrein: 95 aktivista dobilo ukupno 808 godina zatvora
0
Bahrein: 95 aktivista dobilo ukupno 808 godina zatvora
U masovnom suđenju za šest odvojenih slučajeva, 95 bahreinskih demonstranata dobilo je kazne između tri i 15 godina zatvora zbog navodnog pokušaja svrgavanja monarhije, organizovanja bombaških napada i pokretanja skupova protiv Vlade.
“Ne postoji jasna vizija kako će Vlada Bahreina riješiti ovu krizu, ali žele koristiti žestoke mjere kako bi razbili sve ustanke, zatvorili sve aktiviste i dali im oštre kazne", rekao je Jawad Fairooz, nekadašnji član Parlamenta ove zemlje.

Fairooz navodi i da se među osuđenim aktivistima nalazi mnogo čuvenih aktivista za ljudska prava.

"Jasno je da se ne radi o poštenom suđenju. To nije pravda, već politička poruka, prije svega opoziciji, da će Vlada nastaviti svoje oštre akcije, a istovremeno i međunarodnoj zajednici", dodao je Fairooz.

U jednom od šest slučajeva, koliko je vođeno protiv aktivista, osuđeno je njih 50 te još 20 u odsutnosti. Osuđeni su za stvaranje Revolucijske koalicije mladih, koju vlasti optužuju za terorizam.

Bahreinski Centar za ljudska prava saopćio je kako su i njihovi aktivisti među osuđenima.

"Od kada su osumnjičeni oteti, mučeni, a zatim i osuđeni, ništa nije učinjeno po međunarodnim standardima o poštenom suđenju. Da je ovih 50 osoba zaista krivio, zašto bi onda jedini dokazi bili njihova priznanja iznuđena mučenjem? Ovo je lažno suđenje sa političkom presudom i oni trebaju odmah biti pušteni", izjavila je Maryam Al-Khawaja, predsjednica Centra za ljudska prava..

Organizacija Human Rights Watch optužila je bahreinsku vladu za nasilje i mučenje, a česti su izvještaji i o hapšenju i mučenju djece. Također, organizacija je optužila zapadne zemlje za okretanje glave od ovog problema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: