Svijet
0

Bahrein: 95 aktivista dobilo ukupno 808 godina zatvora

Klix.ba
U masovnom suđenju za šest odvojenih slučajeva, 95 bahreinskih demonstranata dobilo je kazne između tri i 15 godina zatvora zbog navodnog pokušaja svrgavanja monarhije, organizovanja bombaških napada i pokretanja skupova protiv Vlade.

“Ne postoji jasna vizija kako će Vlada Bahreina riješiti ovu krizu, ali žele koristiti žestoke mjere kako bi razbili sve ustanke, zatvorili sve aktiviste i dali im oštre kazne", rekao je Jawad Fairooz, nekadašnji član Parlamenta ove zemlje.

Fairooz navodi i da se među osuđenim aktivistima nalazi mnogo čuvenih aktivista za ljudska prava.

"Jasno je da se ne radi o poštenom suđenju. To nije pravda, već politička poruka, prije svega opoziciji, da će Vlada nastaviti svoje oštre akcije, a istovremeno i međunarodnoj zajednici", dodao je Fairooz.

U jednom od šest slučajeva, koliko je vođeno protiv aktivista, osuđeno je njih 50 te još 20 u odsutnosti. Osuđeni su za stvaranje Revolucijske koalicije mladih, koju vlasti optužuju za terorizam.

Bahreinski Centar za ljudska prava saopćio je kako su i njihovi aktivisti među osuđenima.

"Od kada su osumnjičeni oteti, mučeni, a zatim i osuđeni, ništa nije učinjeno po međunarodnim standardima o poštenom suđenju. Da je ovih 50 osoba zaista krivio, zašto bi onda jedini dokazi bili njihova priznanja iznuđena mučenjem? Ovo je lažno suđenje sa političkom presudom i oni trebaju odmah biti pušteni", izjavila je Maryam Al-Khawaja, predsjednica Centra za ljudska prava..

Organizacija Human Rights Watch optužila je bahreinsku vladu za nasilje i mučenje, a česti su izvještaji i o hapšenju i mučenju djece. Također, organizacija je optužila zapadne zemlje za okretanje glave od ovog problema.