Svijet
1

Bičevanje, zatvor i zabrana putovanja saudijskom aktivisti

Klix.ba
Kralj Abdullah (Foto: AFP)
Kralj Abdullah (Foto: AFP)
Politički aktivist iz Saudijske Arabije osuđen je na četiri godine zatvora, 300 udaraca bičem i zabranu putovanja zbog pozivanja na ustavnu monarhiju. On je četvrti član Saudijske asocijacije za građanska i politička prava (ACPRA) koji je zatvoren ove godine.

Omar al-Saed (24) zatvoren je nakon što je njegova organizacija pozvala na demokratiju i kritikovala vladajuću porodicu zbog narušavanja ljudskih prava.

”Ja sam ponosni zatvorenik Omar Mohammed al-Saed. Motivi i uzroci mog zatvaranja su moja mržnja ka nepravdi, stvaranju bola i patnje, iskorištavanju pasivnih, tretiranju istih kao budala i negiranju života zbog brutalnih ličnih ambicija”, poručio je Al-Saed iz zatvora.

Al-Saedu nije dozvoljeno pravno zastupanje na tajnom saslušanju, na kojem mu je izrečena kazna. Sudija je negirao da je saslušanje bilo tajno, a al-Saed naglašava kako bi propisni zastupnici morali biti prisutni na ovakvnom suđenju, kao i brojni svjedoci, da bi suđenje bilo javno.

“Nepravedna kazna je čast i ponos za Omara i sramota za sudiju Issaa al-Matrudja”, tvitao je Abdullah al-Saed, brat aktiviste.

Mediji u zemlji su strogo cenzurisani, a politički disidenti i kritike ka kraljevskoj porodici nisu tolerisani, dok su protesti nezakoniti.

Saudijska Arabija jedna je od pet zemalja sa najviše smrtnih kazni na svijetu. Kazna se odnosi i na zločina poput preljube, oružane pljačke, odmetništva, šverca drogom, otmica, silovanja, vještičarenja i čarobnjaštva. Od 2009. godine, žalbe rastućih pokreta za ljudska prava susreću se sa strogim mjerama poput zatvaranja bez optužbe ili suđenja, nepoštenih suđenja i zabrana putovanja.