Svijet
0

Bagdad pozvao Vijeće sigurnosti da Turskoj naredi povlačenje vojnika iz Iraka

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iračke vlasti zatražili su od Vijeća sigurnosti UN-a da usvoji rezoluciju kojom se Ankari naređuje povlačenje svojih snaga sa teritorije ove bliskoistočne zemlje.

Turska je na ovaj apel odgovorila kako Irak pokušava "sabotirati" njihove napore u borbi protiv IDIL-a.

Ministar vanjskih poslova Iraka Ibrahim al-Jaafari izjavio je kako njegova zemlja nije štedila napore kako bi se našlo mirno rješenje u sporu sa Turskom, međutim Ankara se oglušila na sve.

"Zbog toga od Vijeća sigurnosti tražimo da usvoji rezoluciju koja će sadržavati dvije tačke. Prva je osuda ilegalne invazije koju je Turska izvršila nad našom teritorijom. Druga je da Turska odmah povuče sve svoje snage i poduzme sve mjere kako bi ne bi više dolazilo do sličnih incidenata", rekao je Jaafari tokom obraćanja pred Vijećem sigurnosti.

Tenzije između dvije zemlje veoma su porasle nakon što je Turska u blizinu iračkog grada Mosula poslala oko 150 svojih vojnika, zajedno sa artiljerijom i 25 tenkova . Kako su izjavili iz Ankare, cilj takve akcije jeste obuka kurdskih Peshmergi koji se grad pokušavaju IDIL-ove okupacije.

Premijer Iraka Haider al-Abadi već ranije je izjavio kako ranije nije bilo nikakvog dogovora između Bagdada i Ankare i kako ovaj čin turske predstavlja uvredu i povredu iračkog teritorijalnog integriteta.