Svijet
0

Bacanje kiseline u lice kažnjivo u Pakistanu

Sarajevo-x.com
Bacanje kiseline u lice konačno je kriminalizirano u Pakistanu novim zakonom koji je odobren u Parlamentu. Zakon bi trebao zaštititi žene u ovoj državi od strahovitog kažnjavanja i učestalog zlostavljanja u društvu, prenosi Huffington Post.

Suprug Pakistanke Azim Mai (35) bacio joj je kiselinu u lice nakon što je odbila prodati dva sina čovjeku iz Dubaija da budu jahači na trkama kamila. Mai više ne može naći posao kao spremačica zbog ogromnih ožiljaka koji plaše potencijanle poslodavce.

Aktivisti koji se bore za ljudska prava slavili su izglasavanje zakona kojim je praksa bacanja kiseline u lice kažnjiva, ali su svjesni da je ovo tek prvi korak. Postoji opasnost da korumpirani i neefikasni sistem ne zaštiti žene uprkos zakonu.

"Ovo je veliko dostignuće za žene Pakistana i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, koje već 30 godina rade na usvajanju ovakvog zakona. Ne možemo dobiti dobre rezultate ukoliko ne postoji zakonska osnova za ovaj zločin", rekla je predstavnica The Aurat fondacije Nayyar Shabana Kiyani.

Pored toga što je bacanje kiseline u lice kažnjivo, također je kriminalizirana i praksa po kojoj se djevojčice udaju kako bi pomirile zaraćena plemena, kao i onemogućavanje djevojčicama da dobiju nasljedstvo.

Prošle godine zabilježeno je 8.000 incidenata bacanja kiseline u lice. Imajući u vidu da se grupa koja je bilježila incidente oslanjala samo na medijske izvještaje, pretpostavlja se da je broj mnogo veći. Očekivana kazna za kršenje zakona je i do 14 godina zatvora ili novčana do 11.000 dolara.