Disperzija snaga
95

Ažurirana mapa napretka ukrajinske kontraofanzive: Napadi u tri operativna pravca

I. M.
Screenshot: Meduza
Screenshot: Meduza
Karta MapHub pokazuje razmjer borbi, a također bilježi štetu koju je ruska vojska nanijela Ukrajini. Mapa je sastavljena od prethodno objavljenih, u otvorenim izvorima, foto i video materijala.
S obzirom na to da praćenje razvoja događaja iz minute u minutu u ratnim uslovima praktično nemoguće, ova mapa je sastavljena na osnovu dostupnih informacija do jutra 10. juna.

Crvene tačke na mapi pokazuju nedavne događaje, sive tačke pokazuju ranije događaje. Crno označava približnu liniju kontakta od datuma ažuriranja.

Screenshot: Meduza
Screenshot: Meduza

Najzanimljivije informacije iz najnovijeg ažuriranja, 10. juna 2023. u 09 sati po lokalnom vremenu

Oružane snage Ukrajine su 4. i 5. juna pokrenule dugo planiranu i najavljivanu kontraofanzivu. Za sada nisu jasni njegov oblik i smjer glavnog udarca. Ova prva faza očito ne uključuje sve snage pripremljene uz pomoć zapadnih zemalja za ljetni napad. Suprotno očekivanjima, ukrajinska komanda je u prvoj fazi odlučila da rasprši svoje snage. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napadnu u tri operativna pravca samo u Zaporožju i na zapadu Donjecke oblasti. Krajnji zapadni sektor ofanzive, kod Dnjepra, udaljen je 115 kilometara od krajnjeg istočnog, nedaleko od Ugledara. Ako tome dodamo da Oružane snage Ukrajine nastavljaju ofanzivu na dva krila Bahmutskog fronta, započetu još u maju, onda je komanda izabrala čak pet operativnih pravaca.

Možda je upravo ova disperzija snaga dovela do pojedinih problema. Oružane snage Ukrajine nisu bile u mogućnosti da napreduju dublje u rusku odbranu ni u jednom pravcu više od pet kilometara. Također, izgubljeno je na desetine komada opreme, uključujući specijalno isporučene njemačke tenkove Leopard i američka borbena vozila pješadije Bradley.

Da bi ofanziva bila uspješna, Oružane snage Ukrajine će morati riješiti i taktičke probleme (nemogućnost prolaska kroz sivu zonu ispred prednjih položaja Oružanih snaga Rusije bez velikih gubitaka) i operativne (odabrati najslabije tačke u ruskoj odbrani i zadati koncentrisani udar na njih.

Zapad Donjecke oblasti. Izbočina kod Velike Novoselke

Tokom borbi 2022. godine, ruske trupe su napravile izbočinu koja je stigla do predgrađa grada Velikaja Novoselka na granici Zaporožja i Donjecke oblasti. Nije bilo moguće zauzeti grad, nakon čega su počele pozicione borbe na tom području.

Sada su Oružane snage Ukrajine jasno odlučile da "odsjeku" ivicu udarima sa zapada i istoka. U ofanzivi učestvuju najmanje dvije nove brigade Oružanih snaga Ukrajine. U slučaju uspjeha, u budućnosti će Oružane snage Ukrajine otvoriti put za napad na Mariupolj i rutu snabdijevanja cijele ruske grupe iz Taganroga. Međutim, ukrajinske jedinice se ovdje suočavaju s poteškoćama.

Nova, 37. brigada marinaca uspjela je zauzeti Novodonjecko, ali je tamo (i na putu prema frontu) pretrpjela velike gubitke i bila prisiljena da se povuče (potpuno povlačenje Oružanih snaga Ukrajine iz sela nije potvrđeno vizuelnim izvorima). U selu su, između ostalog, ostavljena dva laka tenka na točkovima francuske proizvodnje AMX-10. Pripadnici brigade snimili su video poruku u kojoj se žale komandi na nedostatak izviđanja i planiranja: navodno im je rečeno da u Novodonjecku nema ruskih trupa.

Još jedna grupacija Oružanih snaga Ukrajine napreduje na ivici sa zapada. Napadu je prethodila snažna artiljerijska priprema na liniji fronta i pozadi Oružanih snaga Rusije. Ukrajinske trupe su, sudeći prema snimku, uspjele, uprkos gubicima u opremi u minskim poljima i artiljerijskoj vatri, da napreduju tri i po kilometra do Storoževa, zauzevši nekoliko ruskih položaja. A ovo je, čini se, najveći uspjeh Oružanih snaga Ukrajine od početka ofanzive.

Pravac prema Orehovskom

U ofanzivi su učestvovale ukrajinske brigade naoružane tenkovima Leopard i borbenim vozilima pešadije Bradley (prema proljetnom curenju tajnih dokumenata iz Pentagona, radi se o novoformiranim 33. mehanizovanim i 47. mehanizovanim brigadama; međutim, u dva mjeseca od curenja, distribucija opreme između formacija bi se mogla promijeniti).

Čini se da su prvi napadi završili velikim neuspjehom. Trupe su počele da trpe gubitke čak i u sivoj zoni, prije nego što su stigle do ruskih položaja. Oprema je raznesena minama i pretrpjela je gubitke od vatre ruske artiljerije, protivtenkovskih projektila sa zemlje i iz helikoptera.

Desetine oklopnih vozila izgubljeno je u nekoliko napada, uključujući nekoliko tenkova Leopard i borbena vozila pješadije Bradley. Pilazak ruskim pozicijama praktički izostaje.

Zapad regije Zaporožje

Ukrajinske oružane snage napale su selo Lobkove oko 10 kilometara istočno od lijevog Dnjepra i 35 kilometara južno od Zaporožja. Teoretski, udar duž Dnjepra prema jugu mogao bi biti glavni u velikoj operaciji. Meta bi mogla biti Zaporožska nuklearna elektrana i, u budućnosti, Krimska prevlaka. Nastupajuće snage Oružanih snaga Ukrajine imale bi povoljan položaj, njihov desni bok sve vrijeme bi pokrivao Dnjepar, iza kojeg su položaji ukrajinske artiljerije. U stvari, Oružane snage Ukrajine bi napredovale duž fronta uz Dnjepar, potiskujući ruske trupe dalje od rijeke.

Međutim, upravo ovdje do sada napadaju relativno male snage. Ukrajinska vojska je ušla u Lobkove, ali je izgubila nekoliko komada opreme prije nego što je stigla na front. Ruski izvori tvrde da su ruske oružane snage uspjele povratiti selo, ali za to nema zvanične potvrde.

Prerano je suditi kako će se taktički problemi Oružanih snaga Ukrajine odraziti na cijelu operaciju. Vjerovatno će se ukrajinska vojska prvo morati fokusirati na suzbijanje ruske artiljerije, koja ometa napredovanje ukrajinskih trupa kroz minska polja i nanosi im najveću štetu. Da bi to učinile, Oružane snage Ukrajine će morati koncentrirati više svoje artiljerije na mjestu budućeg proboja, piše Meduza.

Odnos snaga se do sada nije suštinski promijenio. Velike snage ostaju u rezervi Oružanih snaga Ukrajine. Većina novih brigada se još nije pojavila na bojnom polju. Istovremeno, ruske trupe su također pretrpjele velike gubitke, što priznaju i ruski izvori.