Danima nakon intervencije
0

Azerbejdžan još uvijek ne pušta UN i novinare u Karabah

B. H.
Azerbeajdžan namjerava dopustiti skupini stručnjaka iz Ujedinjenih naroda da posjete regiju Karabah "za nekoliko dana" bez definisanja datuma saopćio je u petak ured predsjedničkog savjetnika.

Mediji bi također imati priliku posjetiti Karabah, rečeno je, budući da je broj etničkih Armenaca koji bježe iz regije nakon munjevite vojne ofanzive Azerbejdžana dosegao gotovo 90.000, od procijenjenih 120.000 stanovnika.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su pozvali Baku da dopusti međunarodnim promatračima ulazak u Karabah, zbog zabrinutosti zbog mogućeg kršenja ljudskih prava. Armenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje u Karabahu, što Baku oštro negira.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev rekao je da će se prava karabaških Armenaca u potpunosti poštovati, ali da je njegova "željezna šaka" poslala ideju nezavisnog Karabaha u historiju.

Aliyev je rekao američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu u telefonskom razgovoru u utorak da su njegove snage gađale samo "vojne objekte tokom protuterorističkih mjera, koje su trajale manje od 24 sata, a civili nisu povrijeđeni", prema saopćenju iz ureda azerbejdžanskog predsjednika.