Svijet
4

Ayrault: Rusija pristala na sastanak s NATO-om nakon varšavskog samita

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Moskva je pristala na sastanak Vijeća Rusija-NATO nakon samita alijanse u Varšavi narednog mjeseca, izjavio je u srijedu francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault, dok obje strane pokušavaju ublažiti vojne napetosti pojačane ukrajinskom krizom.

NATO je održao prvi sastanak s ruskim ambasadorom u alijansi u skoro dvije godine u aprilu, ali su ti razgovori učinili malo na ublažavanju napetosti izazvanih ukrajinskom krizom.

Francuska i druge zemlje pozvale su na sazivanje još jednog sastanka u pokušaju da pomognu u obnovi gradnje povjerenja između dvije strane dok se NATO priprema za samit narednog mjeseca.

"Rusija je dala pristanak ali bi voljela da se sastanak održi nakon varšavskog samita kako bi bila u stanju da procijeni odluke donešene na njemu", izjavio je Ayrault novinarima nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Parizu.

NATO saveznici odlučit će kako da se bave Rusijom nakon njenog brzog preotimanja Krima od Ukrajine u 2014.

Sjedinjene Države, Britanija i Njemačka saopćile su da će poslati još vojnika u Poljsku i na Baltik kako bi poslali poruku Moskvi.

Ayrault je izjavio kako Francuska želi da samit pokaže solidarnost među saveznicima ali također i transparentnost prema Rusiji kroz dijalog.

"Mi ne želimo da varšavski samit bude samit konfrontacije", izjavio je francuski ministar, prenosi Reuters.