Svijet
0

Stoltenberg: Sastanak NATO-a i Rusije nije promijenio duboke razlike

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Na sastanku Vijeća NATO - Rusija, koji se dana održao prvi put od 2014. godine, potvrđene su nepremostive razlike između Moskve i alijanse, saopćio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Sastanak, koji je trajao sat i po duže od predviđenog, bio je povod za iskren i ozbiljan razgovor o situaciji u Ukrajini, pitanjima u vezi vojnih aktivnosti alijanse i Rusije te sigurnosnoj situaciji u Afganistanu i okolini", kazao je Stoltenberg.

"NATO i Rusija imaju duboke i istrajne razlike. Današnji sastanak to nije promijenio", dodao je šef NATO-a.Stoltenberg je prije sastanka izjavio je da će na samitu biti razmotreni i nedavni vojni incidenti na Baltičkom moru.

"Incidenti prošle sedmice na Baltičkom moru, gdje su se ruski avioni neprofesionalno i opasno približili jednom američkom brodu i avionu, naglašavaju značaj otvorenih vojnih komunikacija", izjavio je Stoltenberg.

Današnji sastanak je bio prvi od 2014. godine, na nivou ambasadora nakon izbijanja ukrajinske krize. NATO je prekinuo kontakte s Rusijom u znak protesta zbog pripajanja crnomorskom poluostrva Krima i ofanzive proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Međutim, Stoltenberg je izjavio da je od ključnog značaja da se kanali komunikacije s Moskvom drže otvorenim.

"Kada su tenzije visoke, mislim da je potreba otvorenim kanalima, za političkim dijalogom, predvidljivošću i otvorenošću još bitnija", izjavio je Stoltenberg koji danas prisustvuje sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije u Luxemburgu.