{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ayman al-Zavahiri: Al Kaida će osloboditi braću iz zatvora u Guantanamu

31.7.2013. u 21:34
1
104
Ayman al-Zavahiri: Al Kaida će osloboditi braću iz zatvora u Guantanamu
1
Ayman al-Zavahiri: Al Kaida će osloboditi braću iz zatvora u Guantanamu
Ayman al-Zavahiri
Al Kaida se neće štedjeti u nastojanju da oslobodi zatvorenike iz zloglasnog vojnog zatvora Guantanama, obećali su lideri ove terorističke organizacije.
Upozorenje je došlo nakon niza napada militantnih grupa na zatvore u Libiji, Iraku i Pakistanu. Lider Al Kaide Ayman al-Zavahiri je iznio prijetnje u audio poruci koja je objavljena na islamističkoj web stranici. Autentičnost snimka nije potvrđena, piše Reuters.

"Štrajk glađu naše braće u Guantanamu razotkriva pravo ružno lice Amerike. Zaklinjemo se Bogu da se nećemo štedjeti da oslobodimo našu braću tamo, kao i sve potlačene muslimane u svijetu", rekao je Zavahiri.

On nije ulazio u detalje o tome kako će Al Kaida to pokušati učiniti. U prošlosti su pripadnici Al Kaide znali zarobljavati ljude iz zapadnih zemalja kako bi oslobodili zarobljene drugove.

U zatvoru u Guantanamu je 166 ljudi, od kojih je većina zarobljena u američkim vojnim operacijama netom nakon 11. septembra 2001. i terorističkog napada u SAD-u. Neki od zarobljenih su tu više od deset godina u pravnom vakuumu, bez jasne perspektive za suđenje ili puštanje na slobodu. Mnogi zatvorenici u Guantanamu učestvuju u višemjesečnom štrajku glađu, dok neke od njih zatvorski čuvari hrane silom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: