{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ayman al-Zavahiri: Al Kaida će osloboditi braću iz zatvora u Guantanamu

31.7.2013. u 21:34
1
104
Ayman al-Zavahiri: Al Kaida će osloboditi braću iz zatvora u Guantanamu
1
Ayman al-Zavahiri: Al Kaida će osloboditi braću iz zatvora u Guantanamu
Ayman al-Zavahiri
Al Kaida se neće štedjeti u nastojanju da oslobodi zatvorenike iz zloglasnog vojnog zatvora Guantanama, obećali su lideri ove terorističke organizacije.
Upozorenje je došlo nakon niza napada militantnih grupa na zatvore u Libiji, Iraku i Pakistanu. Lider Al Kaide Ayman al-Zavahiri je iznio prijetnje u audio poruci koja je objavljena na islamističkoj web stranici. Autentičnost snimka nije potvrđena, piše Reuters.

"Štrajk glađu naše braće u Guantanamu razotkriva pravo ružno lice Amerike. Zaklinjemo se Bogu da se nećemo štedjeti da oslobodimo našu braću tamo, kao i sve potlačene muslimane u svijetu", rekao je Zavahiri.

On nije ulazio u detalje o tome kako će Al Kaida to pokušati učiniti. U prošlosti su pripadnici Al Kaide znali zarobljavati ljude iz zapadnih zemalja kako bi oslobodili zarobljene drugove.

U zatvoru u Guantanamu je 166 ljudi, od kojih je većina zarobljena u američkim vojnim operacijama netom nakon 11. septembra 2001. i terorističkog napada u SAD-u. Neki od zarobljenih su tu više od deset godina u pravnom vakuumu, bez jasne perspektive za suđenje ili puštanje na slobodu. Mnogi zatvorenici u Guantanamu učestvuju u višemjesečnom štrajku glađu, dok neke od njih zatvorski čuvari hrane silom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: