Svijet
0

Aviokompanije upozorene na mogućnost novih terorističkih napada

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Obavještajni podaci prikupljeni u Sjedinjenim američkim državama (SAD) i drugim zemljama ukazali su da pojedine militantne grupe rade na potpuno novom modelu bombi u obući, koje je teže otkriti od onih prethodnih.

Aviokompanije su iznova upozorene od američkih sigurnosnih agencija da teroristi spremaju napade na njihove letjelice I to tako što će pokušati sakriti eksploziv u cipelama.

Američki Odjel za nacionalnu sigurnost upozorio je čelnike ovih kompanija da obrate posebnu pažnju na prekookeanske letove prema SAD-u. Kao polazišta iz kojih bi se teroristi mogli ukrcati sa eksplozivom navedeno je 25 gradova, među kojima su Johannesburg, Paris, London, Cairo I brojni gradovi na Bliskom Istoku.

Iako nijedna teroristička grupa još uvijek nije uputila konkretnu prijetnju, sigurnosne agencije su savjetovale poseban oprez u narednim danima.

Sagovornik CNN-a iz američkih obavještajnih agencija koji je želio ostati anoniman, rekao je da postoje indicije o skrivanju eksploziva u kozmetici I drugim tekućinama koje putnici unose u avion, ali ti podaci još uvijek nisu potvrđeni.

Stručnjaci za terorizam u SAD-u upozoravaju da su aviokompanije I dalje značajna meta militantnih grupa, što su pokazali I brojni pokušaji napada od 2001. godine, kada su srušeni tornjevi Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

SAD