{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aviokompanije upozorene na mogućnost novih terorističkih napada

20.2.2014. u 10:02
0
2
Aviokompanije upozorene na mogućnost novih terorističkih napada
0
Aviokompanije upozorene na mogućnost novih terorističkih napada
Foto: AFP
Obavještajni podaci prikupljeni u Sjedinjenim američkim državama (SAD) i drugim zemljama ukazali su da pojedine militantne grupe rade na potpuno novom modelu bombi u obući, koje je teže otkriti od onih prethodnih.
Aviokompanije su iznova upozorene od američkih sigurnosnih agencija da teroristi spremaju napade na njihove letjelice I to tako što će pokušati sakriti eksploziv u cipelama.

Američki Odjel za nacionalnu sigurnost upozorio je čelnike ovih kompanija da obrate posebnu pažnju na prekookeanske letove prema SAD-u. Kao polazišta iz kojih bi se teroristi mogli ukrcati sa eksplozivom navedeno je 25 gradova, među kojima su Johannesburg, Paris, London, Cairo I brojni gradovi na Bliskom Istoku.

Iako nijedna teroristička grupa još uvijek nije uputila konkretnu prijetnju, sigurnosne agencije su savjetovale poseban oprez u narednim danima.

Sagovornik CNN-a iz američkih obavještajnih agencija koji je želio ostati anoniman, rekao je da postoje indicije o skrivanju eksploziva u kozmetici I drugim tekućinama koje putnici unose u avion, ali ti podaci još uvijek nisu potvrđeni.

Stručnjaci za terorizam u SAD-u upozoravaju da su aviokompanije I dalje značajna meta militantnih grupa, što su pokazali I brojni pokušaji napada od 2001. godine, kada su srušeni tornjevi Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: