Svijet
122

Austriju prekrilo 50 cm snijega

Klix.ba
Foto: Zeitungsfoto.at
Foto: Zeitungsfoto.at
Područje Alpa zahvatila je velika oluja koja je u Austriji donijela i niske temperature, jak vjetar te 50 cm snijega.

Vikendice, hoteli i odmarališta u austrijskom dijelu Alpa prekriveni su bijelim sniježnim prekrivačem, a meteorolozi predviđaju da će snijeg padati i naredna 24 sata. Snijeg je izazvao saobraćajni haos u zapadnom dijelu države. Vozači su bili iznenađeni i nespremni. Nekoliko vozila zaglavilo se na putu te su ceste morale biti zatvorene. Hiljade tirolskih kuća ostalo je bez električne energije.

Zapadna željeznička pruga u Tirolu je zatvorena. Srušena stabla su blokirala saobraćajnice i neke dijelove pruge. Službe za odražavanje puteva savjetovali su sve da ostanu u svojim kućama i ne kreću na put. Policija je stanovnike Innsbrucka pozvala da koriste javni gradski prijevoz kako se ne bi stvarale dodatne gužve. Na autocesti u Salzburgu također vlada saobraćajni haos. Veliki broj kamiona i automobila ostao je zaglavljen tokom noći pa je policija blokirala cestu prema jugu.

Francuska
Francuska

Osim u Austriji, snijeg je zapadao i u švicarskim i francuskim Alpama, te njemačkoj Bavariji.

Švicarska
Švicarska

Temperature će se spustiti samo do minus šest, a prema prognozi meteorologa snijeg bi trebao prestati padati već u nedjelju. Zamijenit će ga kiša sa sunčanim intervalima.