{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrijski Zakon o islamu nalaže da imami moraju znati njemački jezik

Klix.ba
26.2.2015. u 14:01
100
287
Austrijski Zakon o islamu nalaže da imami moraju znati njemački jezik
100
Austrijski Zakon o islamu nalaže da imami moraju znati njemački jezik
Austrijski parlament je nakon duge rasprave usvojio Zakon o islamu. Reforme daju muslimanima više pravne sigurnosti, ali isto tako i zabranjuju strano finansiranje džamija i imama.
Novi zakon predviđa promjenu statusa džamija i reguliše plaće imama u smislu da će ih isplaćivati isključivo Islamska zajednica. Također, nalaže se da imami moraju znati njemački jezik.

Predsjednik desničarske Stranke slobode Austrije (FPO) Heinz-Christian Strache rekao je da novi zakon nije protiv radikalnog islama, te da je potrebno usvojiti još strožiji.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz smatra da reforme nisu diskriminirajuće, dok muslimanski lideri tvrde da pripadnike islamske vjeroispovijesti u Austriji ne tretiraju jednako kao i druge građane. Oni smatraju da je odluka o finansiranju nepravedna, prvenstveno jer se ne odnosi i na pripadnike drugih vjeroispovijesti.

"Mi želimo smanjiti politički utjecaj i kontrolu iz inozemstva, ali isto tako mi želimo dati islamu priliku da se slobodno razvija u društvu i u skladu s našim zajedničkim evropskim vrijednostima", kazao je Kurz.

Više od pola miliona muslimana danas živi u Austriji, što čini blizu šest posto austrijskog stanovništva. Većina njih je turskih i bh. korijena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: