Nazvan "uzorom"
3

Austrijski predsjednik dodijelio najveće državno priznanje negatoru genocida Peteru Handkeu

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen dodijelio je najveće austrijsko priznanje "Veliku zlatnu medalju časti na lenti" između ostalih i nobelovcu, književniku, ali i poznatom negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu.

"Tri dobitnika Nobelove nagrade – tri uzora za mnoge buduće generacije. Velika zlatna medalja časti na lenti najviša je moguća nagrada i priznanje koje naša država može dodijeliti, upravo zato je zaslužuju Eric Kandel, Peter Handke i Anton Zeilinger", napisao je Van der Bellen uz fotografiju.

Handke je strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim, posjećivao Slobodana Miloševića u Hagu, a 2006. se pojavio na njegovoj sahrani. Poznat je i zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom krvavih ratova '90-ih godina.

Šetao je Srebrenicom i Višegradom 1996. godine, a samo godinu ranije, u jesen 1995., nekoliko mjeseci nakon srebreničkog genocida boravio je u Srbiji odakle je pisao o dojmovima s putovanja u kontroverznoj knjizi "Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Morave i Drine: Pravda za Srbiju".

Handke je, ne samo u našoj zemlji, već i šire, oštro kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom ratova devedesetih godina. Britanski pisac Salman Rushdie osuđivao ga je jer je više puta, kako je kazao, strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim.

Nakon dodjele Nobelove nagrade, Novinar Peter Maass pitao je Handkea zbog čega u svom stvaralaštvu ne prihvata presude Haškog tribunala da se desio genocid u Srebrenici, ali je Handke je odbio dati odgovor.

"Nakon što sam pitao Handkea zašto njegove knjige ne priznaju dokumentiranu činjenicu da su hiljade muslimanskih dječaka i muškaraca ubili srpski borci u Srebrenici 1995. godine, Handke je nakon mog pitanja postao agresivan i uvredljiv. Odbio je da odgovori na moje pitanje. Pitanje je uporedio sa toaletnim papirom na kojem je ispisana 'kaligrafija sra*a', te dodao da više voli anonimno pismo s toaletnog papira nego moja 'isprazna i neuka pitanja", ispričao je Maass.