Nastavlja se istraga
6

Austrijska policija uhapsila još dvojicu mladića nakon terorističkog napada u Beču

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijska policija uhapsila je još dvojicu mladića koji bi se mogli dovesti u vezu s Kujtimom Fejzulaijem koji je u terorističkom napadu u Beču ubio četiri osobe.

Obojica uhapšenih muškaraca su iz Beča, a policija je došla do njih kroz istragu u kojoj pokušava utvrditi da li je napadač bio dio šire mreže. Oni su uhapšeni nakon što su im istražitelji pretresli stanove, a riječ je o mladićima starosti između 20 i 25 godina koji u Beču žive s rodbinom. Jedan od njih je porijeklom iz Sjeverne Makedonije, a drugi iz Čečenije. Obojica su navodno bili u kontaktu s napadačem.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer rekao je ranije na konferenciji za novinare da je 14 osumnjičenih privremeno uhapšeno nakon 18 pretresa kuća u Beču i Niederoesterreichu.

Podsjetimo da je policija glavnog napadača identificirala kao 20-godišnjeg Kujtima Fejzulaija, Albanca porijeklom iz Sjeverne Makedonije. On je živio u St. Poeltenu, 55 kilometara zapadno od Beča. Austrijska policija sinoć je saopćila kako postoje indicije da je djelovao sam, ali svakako nastavlja provoditi istragu.

U napadu u austrijskoj prijestolnici ubijene su četiri osobe, dok je i Fejzulai poginuo na mjestu napada. Povrijeđene su još 22 osobe, uključujući i jednog policajca koji je sada u stabilnom stanju nakon operacije.