Svijet
0

Austrija šalje vojsku na granicu s Italijom

Klix.ba
Austrija planira rasporediti vojnike na granici s Italijom, kako bi zaustavila očekivani porast broja izbjeglica i migranta koji pokušavaju doći u sjevernu Evropu, izjavio je u subotu ministar odbrane ove države Hans Peter Doskozil za njemački dnevnik Die Welt.

Austrija, koja je, za razliku od Njemačke, uvela ograničenja na granicama vezano za izbjegličku krizu, ranije je saopćila kako se sprema uvesti oštrije kontrole u slučaju potrebe, prenose agencije.

"Budući kako vanjske granice Evropske unije još uvijek nisu efikasno zaštićene, Austrija će uskoro uvesti strogu kontrolu na granicama. To znači opsežne granične kontrole na prijelazu Brenner i [uz pomoć] vojnika", rekao je Doskozil za Die Welt.

Vojnici bi mogli pomoći u zaštiti granica, kao i s registracijom izbjeglica i migranata, u humanitarnim naporima i deportacijama, kazao je on.

Također je ponovio poziv civilno-vojnoj misiji EU-a da pruži podršku agenciji Frontex gdje je to potrebno na vanjskim granicama, moguće u Grčkoj, Bugarskoj ili Italiji.

Dok je glavna izbjeglička ruta preko Balkana i Austrije uglavnom zatvorena, većinom zbog austrijskih mjera na granici, zvanični Beč strahuje kako bi se mogle razviti nove rute kroz Bugarsku ili Albaniju. Austrijska vojska već pomaže policiji na granicama.