Ranije bio u zatvoru
4

Australska policija usmrtila teroristu koji je ubio jednu osobu i držao taoca u Melbourneu

Klix.ba
Yacqub Khayre
Yacqub Khayre
Australska policija je kao terorizam okarakterisala incident u kojem je ubila naoružanog muškarca koji je držao ženu kao taoca u stanu u Melbourneu.

Naoružani policajci su stigli u zgradu nakon nekoliko dojava o eksploziji, a već u hodniku su pronašli beživotno tijelo jednog muškarca. Drugi muškarac identifikovan kao Yacqub Khayre je bio naoružan puškom te je držao ženu u zgradi protiv njene volje.

Dvadesetdevetogodišnji Khayre je pozvao medije te je rekao da djeluje u ime IDIL-a. Teroristička organizacija je također preuzela odgovornost za napad, ali policija još uvijek nema čvrste dokaze da je Khayre zaista povezan s IDIL-om.

U razmjeni vatre su ranjena trojica policajaca, a Khayre je ubijen. Žena koju je držao kao taoca je spašena i nije povrijeđena.

Policijski komesar Graham Ashton je rekao da je muškarac pronađen u hodniku bio zaposlenik u zgradi te da je ubijen samo zato što se našao "na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme".

Vlasti istražuju da li je Khayre namamio policajce u bogato predgrađe Brighton kako bi se sukobio s njima. On je od ranije poznat policiji zbog kriminala, a prošle godine je pušten iz zatvora. Također, oslobođen je optužbi za planiranje osujećenog napada na vojnu bazu u Sydneyju 2009. godine.