Svijet
1

Australska obavještajna služba ponudila informacije o vlastitim građanima

Klix.ba
Australska obavještajna služba ponudila je stranim partnerima informacije o vlastitim građanima.

Najnovije informacije koje je objavio američki bjegunac Edward Snowden pokazuju kako je Australska vojna obavještajna služba (DSD) raspravljala o opciji dijeljenja medicinskih, pravnih i vjerskih informacija. Među stranim partnerima bili su SAD, Velika Britanija, Kanada i Novi Zeland. Tajni dokument sadrži bilješke sa konferencije u Velikoj Britaniji iz 2008. godine.

Ovo otkriće uslijedilo je nakon Snowdenovog objavljivanja informacija kako su australske agencije pokušale prisluškivati telefonske pozive indonezijskog predsjednika Susila Bambanga Yudhoyonoa i njegove supruge, što je izazvalo priličnu diplomatsku krizu.

Prema izvještaju, DSD je svojim stranim partnerima ponudio neograničene količine metapodataka sve dok ne postoje namjere o ciljanju na australske državljane.

"Nenamjerno prikupljanje podataka ne smatra se značajnim problemom", rečeno je na konferenciji, a agencija je priznala kako je za temeljitija ispitivanja potreban nalog. Ipak, objavljeni dokumenti pokazuju kako je agencija nadzirala privatne metapodatke svojih građana bez ikakvog naloga.

Metapodaci odnose se na informacije koje ljudi stvaraju koristeći tehnologiju poput telefona i računara.