Svijet
7

John Kerry: Špijunirali smo i otišli smo predaleko u tome

Klix.ba
John Kerry i Barack Obama
John Kerry i Barack Obama
Američki državni sekretar John Kerry je izjavio kako je špijuniranje koje su provodile sigurnosne službe SAD-a u nekim slučajevima otišlo predaleko.

Kerry je ujedno i najviše rangirani dužnosnik Obamine administracije koji je u javnosti direktno komentirao aferu špijuniranja koja je uzrujala građane širom svijeta, a u posljednje vrijeme naročito američke saveznike Nijemce i njemački državni vrh.

Državni sekretar SAD-a je također kazao kako će u saradnji sa Obamom raditi na sprečavanju daljnjih neprimjerenih postupaka Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Njegov komentar je došao nakon protesta azijskih zemalja, a zbog navodne upetljanosti Australije u špijunsku aferu u svrhe pomoći SAD-u.

Kina je zatražila objašnjenje u vezi sa ovakvim navodima, a Indonezija je uskratila gostoprimstvo ambasadoru Australije u Džakarti.

U svojim komentarima, uključujući se putem videolinka tokom jedne konferencije u Londonu, Kerry je također branio potrebu pojačanog nadzora, a takav postupak je i osujetio neke planove terorista, tvrdi on.

"Uvjeravam vas da nevini ljudi nisu bili zloupotrijebljeni u svemu tome, ali je bilo prikupljanja informacija. I da, u nekim slučajevima su stvari otišle predaleko", kazao je Kerry, dodajući kako će se SAD pobrinuti da se to ne dešava u budućnosti.

U posljednje vrijeme su naročito napeti odnosi između SAD-a i Njemačke, a nakon što je objelodanjeno da su Amerikanci prisluškivali njemačku kancelarku Angelu Merkel čak 10 godina.

Prema posljednjim medijskim izvještajima Američka obavještajna agencija je "upadala" i u računalne centre Google i Yahoo, te na taj način bila u mogućnosti prisluškivati njihove korisnike.

Prema pisanju Sydney Morning Heralda, australijske ambasade u Aziji su bile korištene za špijuniranje i prisluškivanje zemalja kao što su Kina, Indonezija, Singapur, Tajland i Vijetnam.

"Ukoliko se ispostavi da je ovo tačno, onda to nije samo kršenje sigurnosti, nego i ozbiljno kršenje diplomatskih normi, principa i etike", rekao je indonezijski ministar vanjskih poslova Marty Natalegawa.