|

Australija vjeruje da Iran nije otpadnička država

Australija vjeruje da Iran nije otpadnička država
0
F
FENA
13.12.2010. u 10:50
1
komentara
0

dijeljenja
Australija vjeruje da Iran nije otpadnička država Foto: AP
Australija nije bila uvjerena kao savezničke Sjedinjene Američke Države da je Iran "otpadnička država" i smatrala je da svrha iranskoga nuklearnog programa nije napad, već odvraćanje od napada, pokazuju tajni dokumenti State Departmenta koje je objavila web stranica WikiLeaks.
Američke depeše iz 2008. i 2009. godine, koje je u ponedjeljak prenio The Sydney Morning Herald, pokazuju da je Canberra, kao i Washington, ipak, strahovala da bi ako Teheran pribavi nuklearno oružje, to moglo izazvati konvencionalni ili nuklearni rat i smatrala da najveći izazov stabilnosti na Bliskom istoku predstavlja sukob Irana i Izraela.

Australska sigurnosna agencija izrazila je zabrinutost da bi širenje nuklearnog oružja na Bliskom istoku moglo navesti zemlje jugoistočne Azije da i same pokušaju pribaviti tu vrstu naoružanja, prenosi Reuters.

"Pogrešno je smatrati Iran 'otpadničkom državom'", izjavio je tadašnji šef sigurnosne agencije Peter Varghese tokom posjete SAD-u i ocijenio da bi Teheran trebalo prihvatiti kao "sofisticiranoga, a ne impulzivnog ili iracionalnog diplomatskog aktera".

Canberra je, prema američkim dokumentima, bila uvjerena da Iran želi nabaviti nuklearno oružje kako bi odvratio Izrael i SAD od eventualne vojne akcije, a ne za sukob na Bliskom istoku.

Iran će sigurno uspjeti da nabavi nuklearno oružje, ali takav potez bi mogao navesti zemlje Bliskog istoka i jugoistočne Azije da krenu njegovim stopama, što bi moglo predstavljati direktnu prijetnju Australiji, smatrala je Canberra.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...