{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Australija vjeruje da Iran nije otpadnička država

F
13.12.2010. u 10:50
0
1
Australija vjeruje da Iran nije otpadnička država
0
Australija vjeruje da Iran nije otpadnička država
Foto: AP
Australija nije bila uvjerena kao savezničke Sjedinjene Američke Države da je Iran "otpadnička država" i smatrala je da svrha iranskoga nuklearnog programa nije napad, već odvraćanje od napada, pokazuju tajni dokumenti State Departmenta koje je objavila web stranica WikiLeaks.
Američke depeše iz 2008. i 2009. godine, koje je u ponedjeljak prenio The Sydney Morning Herald, pokazuju da je Canberra, kao i Washington, ipak, strahovala da bi ako Teheran pribavi nuklearno oružje, to moglo izazvati konvencionalni ili nuklearni rat i smatrala da najveći izazov stabilnosti na Bliskom istoku predstavlja sukob Irana i Izraela.

Australska sigurnosna agencija izrazila je zabrinutost da bi širenje nuklearnog oružja na Bliskom istoku moglo navesti zemlje jugoistočne Azije da i same pokušaju pribaviti tu vrstu naoružanja, prenosi Reuters.

"Pogrešno je smatrati Iran 'otpadničkom državom'", izjavio je tadašnji šef sigurnosne agencije Peter Varghese tokom posjete SAD-u i ocijenio da bi Teheran trebalo prihvatiti kao "sofisticiranoga, a ne impulzivnog ili iracionalnog diplomatskog aktera".

Canberra je, prema američkim dokumentima, bila uvjerena da Iran želi nabaviti nuklearno oružje kako bi odvratio Izrael i SAD od eventualne vojne akcije, a ne za sukob na Bliskom istoku.

Iran će sigurno uspjeti da nabavi nuklearno oružje, ali takav potez bi mogao navesti zemlje Bliskog istoka i jugoistočne Azije da krenu njegovim stopama, što bi moglo predstavljati direktnu prijetnju Australiji, smatrala je Canberra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: