Svijet
0

Australija: U bolnici zamijenjena novorođenčad

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osoblje u australskoj bolnici slučajno je zamijenilo dvoje novorođenčadi i predalo ih pogrešnim majkama, koje su ih dojile prije nego što je uočena greška, saopćila je bolnica u ponedjeljak.

Član porodice jedne od majki primijetio je da se nešto pogrešno dešava i uzbunio je osoblje bolnice nakon što su u petak majke bile s pogrešnom djecom više od osam sati, kazao je Stephen Roberts, direktor bolnice St. John of God, koja se nalazi u gradu Geelong u jugoistočnoj državi Viktorija, prenosi AP.

"To bi očigledno trebali biti sjajni momenti u životu svake mlade porodice, kao i za nas da doprinesemo tome. Uznemirujuće je što se desilo suprotno. Mi, međutim, pokušavamo učiniti sve što možemo kako bismo im pomogli", izjavio je Roberts za australsku radiostanicu 3AW.

Bolnica u saopćenju navodi da su bebe provele noć s četvrtka na petak u porodilištu i da su predate pogrešnim majkama u petak rano ujutro. Nije provjereno da li se identifikacijske narukvice beba podudaraju s identifikacijskim narukvicama majki.

"Protokoli postoje kako bi osigurali da se majkama daju njihova rođena djeca, ali izgleda da je u ovoj prilici došlo do ljudske greške", navodi se u saopćenju.

Bolnica istražuje kako je došlo do incidenta. I Roberts i osoblje porodilišta izvinili su se objema porodicama i svakom od roditelja je ponuđeno savjetovanje, saopćila je bolnica. Majke su također testirane kako bi se osiguralo da nikakva zaraza nije prenesena tokom dojenja pogrešnih beba, kazao je Roberts.

"Duboko žalimo zbog ove greške i naglasit ćemo osoblju značaj povinovanja bolničkim protokolima u svako vrijeme", saopćila je bolnica.

Roditelje je uznemirio medijski publicitet slučaja i ne žele davati nikakve intervjue, saopćila je bolnica.