Svijet
81

Australija ponovo proglašena zemljom s najsretnijom nacijom

Klix.ba
Australija je ponovo ocijenjena kao zemlja s najsretnijim narodom na svijetu među ekonomski razvijenim zemljama. Ovu titulu Australija osvaja već treću godinu zaredom.

Australija se zadržala na prvom mjestu zahvaljujući jakoj ekonomiji prema Better Life indeksu, koji je sastavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Švedska, Kanada, Norveška i Švicarska ušle su u Top 5.

Anketa je urađena u više od 30 zemalja, a sadržavala je kriterije poput nivoa dohotka, zdravlja, sigurnosti i stambene izgradnje.

"Australija je pokazala izvanredne rezultate u blagostanju, što je pokazano i činjenicom da je iznad top zemalja u velikom broju tema u Better Life indeksu", objavljeno je na zvaničnoj stranici OECD.

Više od 73 posto od 23 miliona Australijanaca u dobi od 15 do 64 godine imaju plaćen posao koji je iznad OECD-ovog prosjeka.

Ljudski vijek je duži, čak 82 godine.

Ekonomija Australije jača više od dvije decenije zahvaljujući potražnji za prirodnim resursima.

Ova nacija je uspjela zaobići najgoru finansijsku krizu i bila je jedina velika nacija koja je izbjegla svjetsku recesiju 2009. godine.

Jaka ekonomija odrazila se i na australijski dolar koji je trenutno najskuplji u posljednjih 30 godina.

No, vlada ove zemlje trenutno se suočava s izazovom koji će utjecati na njen ekonomski rast s obzirom na to da se broj rudnika smanjuje, što će dovesti do povećanja stope nezaposlenosti.

Trenutno rade na pravljenju strategije da ekonomiju usmjere na sektore poput izgradnje i industrije.

Australija se suočava i s jazom u dohotku. Prema OECD-u, 20 posto australijske populacije koja je na vrhu zarađuje šest puta više od onih 20 posto koji su na dnu skale.