Privreda
0

Australija postaje nova Švicarska

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Švicarska je bila simbol za zemlju blagostanja, pogotovo kada je riječ o finansijskoj stabilnosti. Međutim, prema svemu sudeći, sada tu ulogu preuzima Australija.

Bankarski sistem u Švicarskoj je bio dobro uređen, novcem se dobro upravljalo, stoga se ta zemlja uvijek uzimala kao model kada je riječ o finansijskoj stabilnosti. No, Švicarska je dobrovoljno predala bankarsku privatnost, mnoge banke su počele propadati, a situacija je pogoršana kada su vlasti odlučile švicarski frank vezati za euro.

Od tada gotovo da je nemoguće pronaći finansijski sigurno utočište, a to dokazuje i finansijski kolaps koji se dešava na Kipru.

No, ipak ima nekoliko zemalja koje ulijevaju povjerenje i za koje se još može reći da su finansijski raj.

Najpopularnija među njima je Australija, piše ekonomista Simon Black.

"Iako budžetski deficit raste posljednjih nekoliko godina, australijski javni dug kao postotak bruto domaćeg proizvoda BDP-a (manji od 30 posto) je samo mali dio u odnosu na dug SAD-a, Francuske, Italije...

Ekonomija Australije podsjeća pomalo i na ekonomiju Kanade, no razlika je u tome što je Kanada vezana za SAD, dok je australijska ekonomija većinom vezana za azijsku, koja je sve dominantnija. Ono što je još važnije je činjenica da Australija ne štampa novac bezobzirno kako to čine neke druge zemlje.

Kamatne stope u Australiji su veće nego u SAD-u, Evropi ili Kanadi. Naime, ukoliko samo položite novac u neku od australijskih banaka dobijete više od četiri posto godišnje kamate.

Potvrđeno je da se posljednjih godina u Australiju ulijeva sve više stranog kapitala, najviše iz Evrope, Kine i SAD-a.