|

Australija planira ubiti milion divljih mačaka otrovnim kobasicama

Australija planira ubiti milion divljih mačaka otrovnim kobasicama
1.017
Klix.ba
26.4.2019. u 22:27
103
komentara
1k

dijeljenja
Australija planira ubiti milion divljih mačaka otrovnim kobasicama Foto: Screenshot
Australska vlada počela je postavljati otrovne kobasice na više od hiljadu hektara zemlje u pokušaju da ubije miliona divljih mačaka.
Ovo je samo jedna od taktika koju Australija koristi kao dio plana da ubije dva miliona divljih mačaka do 2020. godine kako bi zaštitila autohtone vrste.

Brojne divlje mačke također su zarobili i ubili vladini zvaničnici.

Nakon što pojedu otrovne kobasice, mačke umiru u roku od 15 minuta, navodi se u izvještaju New York Timesa. Kobasice su inače napravljene od mesa kengura, piletine, bilja, začina i otrova.

Distribucija otrovnih kobasica počela je širom Australije, a plan je da se na svaki kilometar postavi po 50 kobasica.

Doktor Dave Algar koji je radio na razvoju otrova kaže kako je koristio svoje mačke da probaju kobasice prije nego je dodao otrov u njih.

Otkako su ih prvi put uvezli evropski doseljenici u Australiju, divlje mačke su dovele oko 20 vrsta australskih sisara do izumiranja.

Prema podacima organizacija koje se bave zaštitom ugroženih vrsta životinja, divlje mačke čine najveću prijetnju australskim izvornim vrstama.

"Morali smo donijeti ovu odluku kako bismo spasili životinje koje volimo i koje nas definiraju kao naciju", rekao je Gregory Andrews, nacionalni komesar za ugrožene vrste u Australiji.
Prijavi grešku


Komentari (103)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...