Projekat najavljivan 2010.
1

Australija odustala od referenduma o aboridžinima

FENA
Jenny Macklin
Jenny Macklin
Australija je u četvrtak odustala od nacionalnog referenduma koji je obećala prije dvije godine kako bi u ustav zemlje unijela odredbu o priznavanju aboridžina, jer nema podršku javnog mnijenja.

Povjerenica za pitanja aboridžina Jenny Macklin je kazala da je ovaj projekat, koji je s velikom pompom najavila premijerka Julia Gillard u novembru 2010. godine, odbijen.

"Razumijem da su ljudi razočarani.I ja sam razočarana", izjavila je Jenny Macklin.

"Svi bismo voljeli da priznavanje aboridžina uđe u ustav što prije, ali niko ne želi da referendum ne uspije, a to naročito ne žele australijski aboridžini".

Čekajući eventualni referendum o aboridžinima, vlada će usvojiti Zakon o priznavanju koji će voditi računa o preporukama grupe stručnjaka koji su radili na pripremi referenduma.

Ovaj zakon će priznati domorodačke narode, Aboridžine i narode iz moreuza Torres, kao prve stanovnike Australije, i noophodnost da se unaprijedi blagostanje stanovništva.

Od 22 miliona Australijanaca, 470.000 su aboridžini. Postotak kažnjavanja, nezaposlenosti i teških oboljenja kod aboridžina je veći nego kod ostalih Australijanaca, a prosječni životni vijek manji za 11,5 godina kod muškaraca i 9,7 kod žena.

U februaru 2008. godine, laburistički premijer Kevin Rudd ispričao se Aboridžinima, prvim stanovnicima zemlje, za nepravde koje su podnijeli tokom dva stoljeća, u historijskom govoru koji je održao pred parlamentom.