|

Australija: Laburisti usvojili platformu za gej zajednice

Australija: Laburisti usvojili platformu za gej zajednice
0
S
SRNA
3.12.2011. u 08:47
14
komentara
0

dijeljenja
Australija: Laburisti usvojili platformu za gej zajednice Foto: AFP
Australijska vladajuća Laburistička stranka podržala je istospolne brakove, uprkos protivljenju premijera Julije Gillard.
Na nacionalnoj konferenciji stranke usvojen je i amandman Gillardove da se omogući glasanje o nacrtima zakona kojim se pokušavaju legalizovati istospolni brakovi. Analitičari navode da su male šanse da nacrt zakona bude usvojen s obzirom da laburisti imaju tanku većinu nad opozicionim liberalima, koji su protiv gej brakova.

U Australiji je trenutno zabranjeno stupanje u istopolni brak, mada je u pojedinim državama dozvoljena građanska zajednica. Odluka o promjeni stranačke platforme za podršku istospolnih brakova uslijedila je nakon burne diskusije. Ovu odluku pozdravili su pristalice istospolnih brakova.

"Nisam ni sumnjala koliko je uporna kampanja za ravnorpavnost", rekla je ministrica za finansije Penny Wong, koja je u istospolnoj vezi. Lider sindikata Joe de Bruyn protiv je promjene zakona o braku. Prema njegovim riječima, definicija braka iznesena je u zakonu i to je zajednica muškarca i žene u koju dobrovoljno doživotno stupaju. Ispred mjesta održavanja konferencije laburista održani su mitinzi kako podrške tako i protiv jednakospolnih brakova.

Prema rezultatima nedavnih anketa većina Australijanaca je za odobravanje istospolnih zajednica.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...