Svijet
0

Australija: Krhotine letjelice sa Mozambika "gotovo sigurno" pripadaju avionu MH370

Anadolija
Dva ostatka letjelice pronađena na plaži u Mozambiku na istoku Afrike "gotovo sigurno" pripadaju avionu MH370 nestalom prije više od dvije godine.

Kako prenosi CNN, ovu informaciju potvrdilo je Biro za transport Australije.U današnjem saopćenju Biro navodi kako su vještačene krhotine: jedna pronađena u decembru 2015. i druga pronađena u februaru ove godine.

"Dio broj jedan je poklopac s aviona pronađen 17. decembra, koji je gotovo identičan onome sa putničkog aviona Malaysia Airlinesa", saopćio je Biro.

Dalje se navodi kako je drugi komad krhotine pronađen 27. februara, oko 220 kilometara od mjesta na kojem je pronađen prvi dio.

"Dio broj dva je horizontalni stabilizator ploče koji je gotovo sigurno dio aviona MH370", prenosi CNN.

Nestanak aviona malezijske aviokompanije jedan je od najvećih misterija avijacije.

Avion MH370 nestao je 8. marta 2014. godine na letu od Kuala Lumpura prema Pekingu. Nakon sat vremena, prestao je slati signale kontroli leta i nestao sa radara. Nekoliko dana nakon misterioznog nestanka, malezijska vlada saopćila je kako aviona "nema", ali da su svi putnici i posada mrtvi.

Dosad najskuplja potraga u historiji civilne avijacije počela je 18. marta 2014. godine na prostoru većem od 4,5 miliona kvadratnih kilometara. Nakon potrage avionima i brodovima, prednost je data podmorskom istraživanju.

Nakon što je pretraženo 70 posto površine Indijskog okeana, potraga nije dala nikakve rezultate.