"Visoki rizik"
54

Australija dozvoljava skup podrške Palestini, no policija traži nešto što nije koristila 20 godina

M. G.
Australska policija razmatra primjenu posebnih ovlaštenja uoči sutrašnjeg propalestinskog mitinga u Sydneyju, prvi put nakon gotovo dvije decenije.

Policija Novog Južnog Walesa saopćila je da su zatražili pravni savjet u vezi s ovlaštenjima koja nisu bila primjenjivana od 2005. godine, a koja bi im omogućila da obavljaju pretrese i traže identifikaciju od svih prisutnih na mitingu u Sidneju, bez obzira na razlog.

Očekuje se da će više od 400 ljudi prisustvovati mitingu koji će se održati u Hyde parku u Sydneyju.

Planirane demonstracije su izazvale raspravu u australskom društvu nakon što su sudionici sličnog skupa ranije ove sedmice uzvikivali antisemitske parole, što je dovelo do zabrinutosti za rast antisemitizma u zemlji.

Organizatori mitinga, "Palestinska akciona grupacija", izvijestili su da su pripadnici druge ekstremne antisemitske grupe prisustvovali skupu, te im je naređeno da se udalje.

Danas je australska policija uhapsila tri osobe zbog izvođenja nacističkih pozdrava ispred Jevrejskog muzeja Australije u Sydneyju.

Zabrane propalestinskih demonstracija širom svijeta dolaze zbog straha od rasta antisemitizma izazvanog sukobom između Izraela i Hamasa. Francuska je sinoć zabranila održavanje sličnih protesta u cijeloj zemlji, tvrdeći da bi to moglo poremetiti javni red i mir.