Svijet
0

Australci uhapšeni u Maleziji na Formuli 1 zbog skidanja u donji veš

Klix.ba
New Straits Times/Osman Adnan
New Straits Times/Osman Adnan
Grupa Australaca uhapšena je nakon što su se skinuli u donji veš na malezijskoj Formuli 1, javlja CNN.

Malezijska policija uhapsila je grupu muškaraca koji su se skinuli u donji veš sa malezijskom zastavom u nedjelju na događaju Grand Prix Malezije u Sepangu.

Australci su navodno bili pod utjecajem alkohola, a proslavljali su pobjedu sunarodnjaka Daniela Ricciarda, četvrtu u karijeri.

Šef policije u Sepangu Abdul Aziz Ali rekao je državnoj agenciji Bernama da će devet muškaraca biti zadržano četiri dana i da je u toku istraga zbog nepristojnog ponašanja na javnom mjestu.

Fotografije grupe muškaraca u dobi od 25 do 29 godina postale su viralne u nedjelju i razbjesnile Malezijce kojima se njihovo ponašanje činilo uvredom za zemlju.

Iz australskog Odjela za vanjske poslove i trgovinu rekli su da uhapšenima pružaju konzularnu podršku, ali odbili su da daju više informacija radi zaštite privatnosti.

Australci su se suočili sa kritikama da nemaju kulturne osjetljivosti i poštovanja te je rečeno da su sramota za svoju zemlju. Australski mediji su izvijestili i da je savjetnik u vladi, Christopher Pyne, bio među uhapšenim muškarcima.

Malezijski autoriteti ne uzimaju olako neprikladno ponašanje u javnosti. U maju 2015. godine četiri stranca su uhapšena za skidanje i poziranje na Kota Kinabalu, malezijskoj planini koja se smatra svetinjom.