Svijet
53

Australci na Twitteru nakon talačke krize: Ne mržnji prema muslimanima

Klix.ba
Nakon talačke krize danas u australskom gradu Sydneyju, gdje je muškarac koji je identifikovan kao šeik Man Haron Monis, radikalni muslimanski imam, u kafiću Lindt 17 sati držao više od 20 talaca, na društvenoj mreži Twitter je pokrenuta kampanja podrške muslimanima u Australiji.

Tviteraši se u kampanji protive islamofobiji, pozivaju da se islamofobija i mržnja prema muslimanima ne širi zbog otmičara, da svi muslimani ne moraju ispaštati zbog jednog čovjeka koji je danas napravio užasne stvari i koji je na kraju ubijen u policijskoj akciji.

Kampanja se vodi pod hashtagom #illridewithyou (Ja ću se voziti s tobom/Ja ću hodati s tobom). Australci pišu kako nemaju problem s tim da se voze u javnom prijevozu sa muslimanima, nude im svoju pomoć i zaštitu.

"Ovo je kampanja koja vraća vjeru u humanost i čovječanstvo", pišu pojedini australski mediji.

"Australija večeras radi ono što radimo najbolje-ujedinjujemo se u prevenciji netolerancije i mržnje", napisao je australski opozicioni političar Bill Shorten.

Ja ću se voziti s tobom, ja ću hodati s tobom kroz grad ako nosiš 'vjersku odjeću' da ne budeš sam, poruke su koje Australci pišu na Twitteru.