Pričala s Erdoganom
366

Aung San Suu Kyi se oglasila povodom nasilja nad Rohinjama: Radimo na njihovoj zaštiti

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dvije sedmice nakon izbijanja novog vala nasilja nad Rohinjama oglasila se i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

Suu Kyi je tokom telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Erdoganom kazala kako njena vlada radi na zaštiti prava Rohinja.

"Mi najbolje znamo šta znači biti lišen ljudskih prava i demokratije. Stoga, želimo osigurati da svi ljudi u našoj zemlji uživaju tu zaštitu, kao i pravo na političku, socijalnu i humanitarnu odbranu", rekla je Suu Kyi u razgovoru s Erdoganom.

Ona je tokom razgovora rekla i kako se plasiralo mnogo dezinformacija kako bi se promovisali interesi terorista te da je njena vlada dosta radila na tome da se terorizam ne proširi van granica Rahine.

Sun Kyi je u proteklom periodu bila na udaru kritika, jer se nije oglasila povodom masovnog ubijanja i deportacije Rohinja koje je provodila njena vlada, posebno jer ima status borca za ljudska prava.

Glasnogovornik turskog predsjednika rekao je kako će Turska agencija za koordinaciju i kooperaciju (TIKA) isporučiti 1.000 tona pomoći za državu Rahina. Dodao je da će, u slučaju nesigurnosti, pomoć biti isporučena vojnim helikopterima uz saradnju s vlastima Rahine.