Stub srama
2

Aung San Suu Kyi će biti oduzeta nagrada "Sloboda Oxforda", jer narušava reputaciju grada

Klix.ba
Foto: Independent
Foto: Independent
Aung San Suu KYi će biti oduzeta prestižna nagrada "Sloboda Oxforda" zbog toga što nije odgovorila na krizu s Rohinjama.

Mijanmarska de facto liderka je diplomirala na Oxfordu, a 1997. godine dodijeljeno joj je odlikovanje za njenu borbu za demokratiju.

Međutim, gradsko vijeće Oxforda je jednoglasno podržalo mišljenje da više nije prikladno da se na ovaj način odaje počast Suu Kyi koja se našla pred žestokim kritikama zbog nereagovanja na nasilje počinjeno nad muslimanima Rohinjama.

Lokalna vijećnica i članica Laburističke partije Mary Clarkson je u obraćanju u kojem je iznijela ovaj prijedlog rekla kako je reputacija Oxforda narušena odavanjem počasti onima koji su zatvorili oči pred nasiljem.

"Dok UN cijelu ovu krizu naziva 'školskim primjerom etničkog čišćenja', Aung San Suu Kyi negira da se radi o etničkom čišćenju, a tvrdnje o silovanju žena odbacuje kao lažne", rekla je Clarkson.

Podsjećamo, u svom prvom javnom obraćanju od početka egzodusa krajem septembra Suu Kyi je osudila sva nasilja i povredu ljudskih prava te obećala da će kazniti počinioce. Međutim, nije se osvrnula na etničko čišćenje, niti osudila vojne akcije.

Direktor za region Amnesty Internationala James Gomez je ovaj govor opisao kao "nešto malo više od mješavine neistine i okrivljavanja žrtve".

Univerzitet St Hugh koji je pohađala Suu Kyi uklonio je njen portret s javnog izloga. Također, drugi najveći britanski sindikat Unison je prošlog mjeseca saopćio da će joj oduzeti počasno članstvo.

Više od 400.000 ljudi je pozvalo da se Suu Kyi oduzme Nobelova nagrada za mir, ali je Nobelov institut rekao da ju je nemoguće oduzeti nakon što se jednom dodijeli.

Nagradu "Sloboda grada" dodjeljuje gradsko vijeće nekog grada koje određenoj osobi želi odati počast.