Svijet
3

Atina odbila izručenje turskih vojnika koji su nakon pokušaja puča pobjegli u Grčku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Grčki Vrhovni sud donio je odluku kojom se ne dozvoljava ekstradicija osam turskih vojnika koje vlasti u Ankari sumnjiče za upletenost u pokušaj državnog udara izvedenog u julu 2016. godine.

Podsjećamo, osam muškaraca pobjeglo je helikopterom iz Turske na teritoriju Grčke u noći neuspješno izvedenog državnog udara. Oni tvrde da nisu učestvovali u organizaciji tog događaja.

Republika Turska zahtijeva od Grčke izručenje svojih državljana kako bi im se sudila za izdaju, dok osam vojnika smatra kako će im u tom slučaju životi biti u opassosti.

Slučaj je zbog toga predstavio diplomatski izazov u odnosima Atine i Ankare. Viši državni tužitelji smatrali su kako Atina ne bi trebala dozvoliti ekstradiciju vojnika pozvavši se na odbranu ljudskih prava.

Odluka Višeg suda je konačna i protiv nje ne može biti uložena žalba, tako da osam vojnika, od kojih su tri majora, tri kapetana i dva narednika, zasada ostaju u Grčkoj.

Odluka grčkog Vrhovnog suda dodatno komplikuje odnose dvije članice NATo-a koje ovih dana pokušavaju doći do dogovora koji se tiče boljeg funkcionisanja Kipra.

U jeku pokušaja državnog udara, na desetine hiljada građana u Turskoj doživjelo je neku vrstu progona, od hapšenja do otkaza. Val kažnjavanja dotakao je sve grane vladinih službi i resora, uključujući vojsku i nastavnike.

Kritičari predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana tvrde kako je on iskoristio neuspjeh puča u svoju korist, odnosno kako se dao u protjerivanje i zatvaranje svih osoba koje bi mogle predstavljati opasnost po njegovu vladavinu koja sve više liči na diktaturu.