Anna Dalara
0

"Atina će protjerati sve imigrante koji krše zakon"

SRNA
Anna Dalara
Anna Dalara
Grčka će ispitati sve imigrante koji žive u zemlji kako bi utvrdila ko ima pravo na azil i protjerala one koji krše zakon, rekla je zamjenik ministra rada Anna Dalara.

"Ljudi koji ispunjavaju uslove za povratak biće vraćeni kućama. Bez obzira na slučaj, svi kod kojih se utvrdi da su prekršili zakon dobiće karte za put kući", rekla je ona radiju Flash.

Grčke vlasti kažu da je poplava hiljada imigranata i azilanata prebukirala kapacitete zemlje do "pucanja".

Socijalistička vlada nedavno je najavila planove da podigne zid, odnosno ogradu za žicom, dugu 12,5 kilometara duž sjeveroistočne granice sa Turskom, koju često koriste krijumčari ljudi. Krijumčari obično na tom potezu ostavljaju imigrante.

Atina je takođe najavila pooštrene mjere i kontrole azilanata kao i rješavanje oko 47.000 zahtjeva za azil, od kojih neki čekaju godinama na ishod.

Grupe za ljudska prava često kritikuju Grčku da nije obezbjedila adekvatno utočište i podršku ljudima koji bježe od sukoba u Africi, Bliskom istoku i indijskom potkontinentu.

Imigranti i azilanti trenuto se nalaze u pretpranim prihvatnim centrima i policijskim ćelijama i tu provode mjesece.
Nakon isteka nekoliko mjeseci njih puštaju sa naredbom da napuste zemlju.

Neki pokušavaju da se ilegalnim putevima dokopaju evropskih zemalja, ali većina završi na ulici, u siromaštvu, i tada postaju lak plijen kriminalnih bandi.