Svijet
0

Assange spreman provesti još pet godina u Ambasadi Ekvadora u Londonu

Klix.ba
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange tvrdi da je spreman provesti još pet godina u Ambasadi Ekvadora u Londonu, saopćio je ekvadorski ministar vanjskih poslova, nakon što je najavljeno da će ekvadorski i britanski pravni stručnjaci pokušati riješiti problem.

Uprkos vijestima o novim pravnim pregovorima, ni Velika Britanija ni Ekvador ne pokazuju znake povlačenja. Britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako nije napravljen "nikakav značajan napredak" u razgovorima, dok ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patiño navodi kako je Assangeova situacija "totalno nepravedna", piše Guardian.

Patiño je saopćio kako su i njegova vlada i Assange spremni za dugotrajnu "igru čekanja".

Podsjetimo, Assange je u ambasadu došao prošlog juna kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog navodnog seksualnog napada i silovanja, koje on poriče. Ekvador mu je dao politički azil, dok britanske vlasti kažu da će biti uhapšen čim napusti ambasadu.

Patiño se nada da će se naći rješenje problema pravnim putem, ali insistira na tome da njegova vlada neće napustiti Assangea.

"Naša vlada neće predati Assangea britanskoj niti bilo kojoj drugoj vladi. Nastavit ćemo naglašavati da on ima pravo na azil. Za nas je ovo više stvar principa, nego strpljenja. Naravno da za snažne principe morate imati i dovoljno strpljenja. Nadamo se da on neće ostariti i umrijeti u našoj ambasadi", rekao je Patiño i dodao da Assange neće biti "prošvercan" iz države te da će sve riješiti pravnim putem.