Svijet
0

Assange optužio američku "krajnju desnicu" da blokira finansiranje WikiLeaksa

FENA
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u utorak je optužio američke političare "krajnje desnice" da su izvršili pritisak na evropske firme koje izdaju kreditne kartice da blokiraju više od 50 miliona dolara donacija njegovoj internetskoj stranici koja je objavila na hiljade povjerljivih američkih diplomatskih depeša.

Assange je, obraćajući se novinarima u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gdje je pronašao utočište u junu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, izjavio da su akcije kompanija koje izdaju kreditne kartice prinudile WikiLeaksu da limitira broj dokumenata koje postavlja na internetu, prenosi Reuters.

Assange se požalio na odluku Evropske komisije od utorka da kompanije Visa Europe, MasterCard Europe i American Express Co nisu kršile pravila EU kada su blokirale proslijeđivanje donacija za WikiLeaks.

Assange je izjavio da je kompanija MasterCard priznala u prepisci s Evropskom komisijom da je kontaktirala osoblje Josepha Liebermana, nezavisnog američkog senatora, i republikanskog zastupnika Petera Kinga, koji predsjedaju Komisijom za državnu sigurnost američkog Senata, prenosi Reuters.

To je dokaz, kazao je Assange, da "političari američke krajnje desnice direktno stoje iza vansudske bankovne blokade WikiLeaksa".

On je kazao da je tom akcijom blokirano 95 posto donacija iz Evrope za WikiLeaks i da one iznose najmanje 50 miliona dolara.

Lieberman i King nisu bili odmah dostupni radi komentara Assangeovih optužbi.