London
3

Assange najavio obraćanje ispred ambasade Ekvadora

SRNA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Osnivač sajta Wikileaks Julian Assange obratiće se danas novinarima ispred ambasade Ekvadora u Londonu u vezi sa diplomatskim sporom koji traje od kada je dobio azil od te južnoameričke države.

Iako se na Twitwru pojavila informacija da Julian Assange planira da se obrati novinarima ispred ambasade, nije jasno kako će se to dogoditi.

List Sunday Times piše, pozivajući se na izvore bliske Assangeu, da je on spreman da napusti ambasadu ukoliko dobije garancije od Švedske da neće biti izručen u SAD.

On se suočava sa izručenjem u Švedsku zbog optužbi za seksualne napade, koje on odbacuje.

Predsjednik Ekvadora nagovijestio je da bi Assange mogao da sarađuje sa Švedskom ako dobije garancije da neće biti izručenja u treću zemlju, navodi BBC.

Australijski državljanin Assange (41), čiji je sajt objavio ogroman broj tajnih diplomatskih depeša, koje su dovele mnoge zemlje u neprijatnu situaciju, posebno SAD, prije dva mjeseca ušao je u ambasadu Ekvadora tražeći zaštitu.

Assange je ušao u ambasadu nakon što je britanski Vrhovni sud odbacio zahtjev da se ponovo razmotri njegova žalba na izručenje kada je dobio dvije sedmice "grejs perioda" prije početka procesa ekstradicije.

Prema međunarodnom protokolu, lokalna policija i snage bezbjednosti ne smiju da uđu u ambasadu, osim ukoliko nemaju jasnu dozvolu ambasadora da to učine.

Britanske vlasti upozorile su Assange da će biti uhapšen čim napusti ambasadu.

Njegove pristalice kažu da bi se u slučaju izručenja u SAD mogao suočiti sa smrtnom kaznom.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea rekao je u petak da ova zemlja nikad nije rekla da Assange "ne treba da odgovara u pravnom postupku protiv njega u Švedskoj".

"Ono što mi uporno tražimo su garancija da neće biti izručen trećoj zemlji jer bi to dovelo u opasnost njegov život i slobodu", rekao je Korea.

On je osudio pismo britanske vlade u kojem se pominje primjena Zakona o diplomatskim i konzularnim predstavništvima iz 1987. godine kao "eksplicitnu prijetnju".

Ovaj zakon omogućio bi Britaniji da ukine diplomatski status ambasade i dozvoli policiji da uđe u zgradu i uhapsi Assangea zbog kršenja uslova uslovnog puštanja.

U međuvremenu, grupa "Alba", koja okuplja latinoameričke zemlje, a koju je osnovao predsjednik Venecuele Ugo Chavez, upozorila je vladu u Londonu da će se "suočiti sa teškim posljedicama širom svijeta ako direktno naruši teritorijalni integritet" ambasade.