Scotland Yard
0

Assange još nije uhapšen

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Portparol Scotland Yarda izjavio je u petak da osnivač WikiLeksa Julian Asange još nije uhapšen.

Hapšenje Assangea u petak ili početkom naredne sedmice najavio je britanski list Daily Mail, koji je naveo da Scotland Yard zna gdje se nalazi osnivač WikiLeaksa i da ga još nije uhapsio jer Švedska nije poslala valjano popunjenu potjernicu.

Britanska policija već više od mjesec dana zna gdje se nalazi Assange, koji se, kako navodi Daily Mail, krije na jugoistoku Engleske, prenosi BBC.

I Assangeov advokat Mark Stevens izjavio za BBC da policija zna gdje Assange živi i kako da dođu do njega.

U međuvremenu, švedske vlasti su britanskim vlastima dostavile kompletne informacije o navodnom silovanju koji je počinio osnivač WikiLeaksa u Švedskoj i čekaju odluku britanskih vlasti da postupe prema potjernici, prenijele su agencije.

Švedski vrhovni sud odbacio je žalbu Assangea i potvrdio prethodne odluke dva niža švedska suda da on bude uhapšen i priveden na saslušanje u vezi s optužbama dvije Šveđanke da ih je silovao i seksualno zlostavljao u augustu.

Za Assangeom, koji je negirao optužbe te dvije žene, raspisana je međunarodna "crvena potjernica" Interpola da bi bio priveden sudskim organima u Švedskoj.