Pred sudom u Londonu
0

Assange danas počinje pravnu bitku protiv izručenja Švedskoj

SRNA
Julian Assange (Foto: AP)
Julian Assange (Foto: AP)
Osnivač internet stranice WikiLeaks Julian Assange danas će se pojaviti pred sudom u Londonu, i to je početak njegove pravne bitke protiv izručenja Švedskoj gdje se suočava sa optužbama za seksualne napade na dvije žene.

Analitičari navode da će Assange, koji negira optužbe, izjaviti da švedsko tužilaštvo nema pravo da traži njegovo izručenje, jer još nije optužen ni za kakav prekršaj.

Očekuje se da će Assangeovi advokati biti protiv izručenja i na osnovu poštivanja ljudskih prava, te da će tvrditi da, ukoliko Assange bude isporučen Švedskoj, postoji mogućnost da će biti prebačen u SAD ili čak u Guantanamo, gdje bi se suočio sa odvojenim optužbama povezanim sa objavljivanjem tajnih dokumenata State Departmenta.

Assange pravni tim, sa Geoffreyem Robertsonom na čelu, izrazio je bojazan da bi se njihov klijent mogao suočiti i sa smrtnom kaznom, nakon što je WikiLeaks objavio povjerljive američke diplomatske depeše i drugi osjetiljivi materijal vlada i većih organizacija.

Tužilaštvo tvrdi da 39-godišnji Australijanac mora biti isporučen Švedskoj kako bi se prema zakonima te zemlje suočio sa optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje. 

Britanski BBC smatra da će ekstradicioni proces, koji bi trebalo da traje dva dana, protiv Assangea privući pažnju širom svijeta.

Assangea je neposredno pred katolički Božić uz kauciju oslobodio Viši sud u Londonu nakon što je proveo devet dana u zatvoru "Wandsworth ".
On negira optužbe koje su protiv njega iznijele dvije žene tokom njegove prošlogodišnje posjete Štokholmu. Assange i njegove pristalice tvrde da optužbe protiv njega imaju politički motiv.