Najavljeni protesti pristalica
0

Assange na sudu ponovo traži puštanje uz kauciju

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Osnivač WikiLeaksa Jualian Assange u utorak će se pojaviti pred sudom u Velikoj Britaniji. Bit će to drugi pokušaj da bude pušten na slobodu uz kauciju, nakon što je uhapšen zbog optužbi za silovanje dvije žene u Švedskoj.

Ovaj 39-godišnji Australac pojavit će se na sudu u Londonu sedmicu nakon što je sud u Švedskoj izdao međunarodnu potjernicu za njim.

Hapšenje Assangea je uslijedilo nakon što je na njegovoj web-stranici počelo objavljivanje nekoliko desetina hiljada američkih diplomatskih depeša, a što je razljutilo zvanični Washington.

Pristaše Australca i njegove web-stranice trebale bi se okupiti na protestima ispred prekršajnog suda u Westminsteru, javlja AFP.

Švedske vlasti žele ispitati Assangea zbog optužbi za silovanje i zlostavljanje dvije žene zokom njegove posjete Švedskoj u augustu ove godine.

Assange je opovrgao krivicu, a njegovi advokati su ih nazvali politički motivisanim činom. Švedski dužnosnici su uzvratili porukom da optužbe nemaju nikakve veze sa WikiLeaksom.

Na ročištu održanom prošle sedmice Assangeu je određen pritvor zbog opasnosti od bijega. Njegov pravni tim će ponovo zatražiti njegovo puštanje na slobodu uz kauciju. Assangea će predstavljati poznati borac za ljudska prava Geoffrey Robertson.