Svijet
514

Assad nakon novih sukoba u Alepu: Zapad se brine za teroriste, a ne za civile

Klix.ba
Bashar al-Assad (Foto: EPA)
Bashar al-Assad (Foto: EPA)
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je u intervjuu za Russia Today kritikovao reagiranje Zapada na ulazak pripadnika IDIL-a u Palmiru i rekao da su vlade zapadnih zemalja više zabrinute za teroriste nego za civile.

Prema njegovim riječima, vlade zapadnih zemalja nisu reagirale nakon ulaska IDIL-a u Palmiru, a da je situacija obrnuta i da je taj grad pod kontrolom snaga sirijske Vlade tražili bi zaštitu svjetskog naslijeđa.

"Zapadni zvaničnici i glavne medijske kuće u slučaju oslobođenja Alepa brinu o civilima, a nisu reagirali kada su teroristi držali grad pod kontrolom i ubijali civile ili napadali Palmiru, pri tome uništavajući svjetsko naslijeđe", rekao je Assad.

On smatra da izjave koje vlade zapadnih zemalja trenutno daju o ubijanju civila na oslobođenom prostoru ne treba uzimati za ozbiljno, jer su oni više zabrinuti za spašavanje terorista nego civila.

Sirijski predsjednik tvrdi da je upad pripadnika IDIL-a u Palmiru povezan s dešavanjima u Alepu, jer je, prema njegovim riječima, cilj terorista odvraćanje pažnje od gubitka Palmire i sprečavanje daljeg napredovanja vladinih snaga.

"U politici je veoma važno čitati između redova i ne biti bukvalan. Zapadne vlade su tražile da Rusija zaustavi napredovanje sirijske armije nad teroristima. Pravo značenje njihovih saopćenja je da smo pretjerali sa porazom terorista jer to ne treba da se desi te da Moskva Sirijcima kaže da prestanu jer Zapad želi zadržati i sačuvati teroriste", zaključio je Assad.

Kompletan intervju bit će emitiran na ruskom kanalu Russia Today u toku dana.

Podsjećamo, primirje koje je dogovoreno u utorak navečer između vladinih snaga i pobunjeničkih frakcija u nekada dvomilionskom sirijskom gradu prekršeno je nakon što je granata pogodila četvrt koju pod kontrolom drže pobunjeničke snage. Iz tog razloga je odgođena evakuacija civila.