Svijet
7

Assad na rat potrošio 25 milijardi dolara

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar finansija i ekonomije u prelaznoj Vladi Sirije Ibrahim Miro izjavio je da je režim Bashara al-Assada za tri godine, koliko traje rat u Siriji, potrošio 25 milijardi dolara.

"Kada je počela kriza u Siriji u martu 2011. godine, Assadov režim povukao je iz Centralne banke Sirije sedam milijardi dolara. Također, 2012. godine devet milijardi dolara, a ove godine potrošio je sličan iznos. To znači da je do sada potrošio približno 25 milijardi dolara, dok su strane zemlje, koje podržavaju režim, do sada poslale duplo veći iznos, to jest oko 50 milijardi dolara pomoći. Naravno, svi ovi iznosi su samo grube procjene", kazao je Miro.

Ministar Miro istakao je kako je moguće da režim nastavi podržavati svoje borce iznosima od nekoliko desetina hiljada dolara, dodavši da za nastavak rata nije potrebno više od dvije miljarde dolara godišnje.

On je kazao da je potrebno preduzeti sve mjere kako bi se izvršio pritisak na režim.  Miro je istakao i da je industrijska proizvodnja u Siriji veoma opala.

"Trenutno u Siriji industrijska proizvodnja ne prelazi 25 posto. Fabrika ima mnogo, kako u predgrađima Damaska, tako i u Halepu. Ova područja su pod bombardovanjem i blokadom režima, te se tu nastavljaju sukobi između režimskih snaga i opozicionara. Ekonomska šteta nije samo u industrijskom sektoru, već i u poljoprivrednom i turističkom. Nacionalni dohodak u zemlji je 2010. godine, dakle prije početka krize, iznosio 60 milijardi dolara, a sada je u velikoj mjeri umanjen", istakao je Miro.

Sirijska ekonomija je u potpunosti urušena, nastavio je Miro, a državni budžet suočava se s velikim izazovima.

"Većinu novčanih potreba režim uzima iz Centralne banke Sirije, ali ekonomska pomoć nije samo odatle. Od svih saveznika, Iran najviše pomaže režim. Od tih prihoda prošle i ove godine režim je imao velike dobiti'', dodao je.

Uprkos ovakvoj ekonomskoj situaciji, tvrdi sagovornik AA, Assadov režim neće se urušiti iz ekonomskih razloga.

"Assadov režim neće pasti pomoću ekonomskih sankcija. Da bi se režim oborio, potrebno je pružiti vojnu pomoć opoziciji", naglasio je Miro.

Kako bi prelazna Vlada mogla funkcionisati, Miro je kazao da je potrebno 2,5 milijarde dolara za njen rad, dodavši da se u ovom iznosu nalazi i budžet Ministarstva odbrane kojem pripada približno 60.000 policajaca i vojnika.