Sirija
3

Assad dobio ultimatum od 48 sati

SRNA
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Sirijski pobunjenici dali su danas predsjedniku Basharu al Assadu rok od 48 časova da ispoštuje međunarodni mirovni plan o okončanju nasilja ili će se suočiti sa posljedicama, saopštio je portparol pobunjenika.

Sadedine je rekao da rok ističe u petak u podne i da poslije toga za pobunjeničke snage "više ne važe nikakve obaveze" i da će one braniti i štititi civile, njihova sela i gradove.

Posmatrači iz mirovne misije UN u međuvremenu su potvrdili da je otkriveno novih 13 žrtava nasilja u Siriji, u vrijeme dok se još ne smiruju međunarodne reakcije na masakr u Huli.

Tijela 13 muškaraca pronađena su nedaleko od istočnog grada Deir al Zur sa rukama vezanim na leđima. Neki su bili upucani u glavu.

Šef misije general major Robert Mud izjavio je da je "veoma uznemiren ovim djelom za koje nema izgovora".

Prema procjenama UN, oko 15.000 ljudi ubijeno je od početka ustanka protiv predsjednika Asada prije 15 mjeseci. Vlasti u Damasku tvrde da odgovornost za nasilje i žrtve snose strane naoružane grupe i teroristi koji djeluju u Siriji.

Sirijski aktivisti danas su izvijestili o novih 39 žrtava širom zemlje, ali ti podaci nisu mogli biti provjereni na terenu.