Sirijci bježe prema Turskoj
4

FOTO / Assad avionima razara Halep, poginulo najmanje 150 ljudi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Opozicioni aktivista iz Sirije Muhammed Akdag izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da avioni sirijske vojske pod kontrolom Bashara al-Assada svakodnevno bombarduju mjesta Azaz, Tel Rifat i el-Bab u Halepu. Avioni polijeću sa sirijskog aerodroma Minnih.

On je istakao da se hiljade Sirijaca iz spomenutih naselja zaputilo ka pograničnom pojasu kako bi izbjeglo u Tursku, dok sirijska vojska i dalje izvodi oružane operacije u tim krajevima.

Nadalje, Akdag tvrdi da su vojni avioni bombardovali regiju u blizini graničnog prijelaza Bab-u Selam, gdje su smještene izbjeglice koje žele preći u Tursku.

S druge strane, organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji, sa sjedištem u Londonu, saopćilaje da je u jučerašnjim operacijama sirijske vojske u toj zemlji poginulo najmanje 150 osoba.

Lokalni aktivisti londonske organizacije javljaju da, pored Halepa, sirijska vojska teškom artiljerijom granatira i druge centre zemlje kao što su Damask, Homs, Deyru-z Zor, Hama, Idlib i dr.

Katarska televizijska mreža Al Jazeera objavila je video snimak na kojem se jasno vidi da je bivši premijer Sirije Riyad Hicab, koji je napustio tu funkciju i pridružio se pobunjenicima, pratnji pobunjeničke Slobodne vojske Sirije prešao u Jordan. Zajedno s njim u Jordan su se uputili i članovi njegove porodice.