Svijet
0

Asadove trupe spaljuju i poljoprivredna dobra

FENA
Sirija (Foto: Arhiv)
Sirija (Foto: Arhiv)
Sirijsko revolucionarno vijeće je optužilo režim predsjednika Sirije Bašara el-Asada da je podmetnuo požar u šumama Lazkije, pograničnog sirijskog grada s Turskom. Požar, koji je podmetnut prije četiri dana, širi se iz sata u sat.

Lokalni izvori su također saglasni da su ovaj požar podmetnule sirijske snage sigurnosti kako bi spriječile skrivanje Sirijaca u šumama i njihov bijeg u susjednu Tursku. Isti izvori tvrde da vladine snage sigurnosti granatiraju i izazivaju požare na poljoprivrednim, sprečavajući proizvodnju hrane.

"Poljoprivredna imanja u Idlibu, Hami, Homsu i Halepu su pod konstantnim bombardiranjima od sirijskih snaga sigurnosti. Požar u šumama Idliba je podmetnula režimska vojska kako bi ugrozila terene na kojima se nalaze trupe Nezavisne sirijske vojske“, kazao je član Sirijskog revolucionarnog vijeća Rami Ebu Adnan za agenciju Anadolija.

U intervjuu za agenciju Anadolija Ebu Adnan je istakao da, i pored prisustva međunarodne posmatračke misije UN-a, u Siriji svakodnevno gine oko 40 osoba u operacijama režimskih snaga.

"Na svim našim protestima šaljemo poruke jedinstva zemlje i mira u njoj. U našim redovima su pripadnici svih vjerskih skupina. Naš problem nije narod. Naš problem je režim. Mi ne želimo promjenu našeg naroda, već režima“, poručio je Ebu Adnan.

Ebu Adnan se osvrnuo i na izjave predsjednika Sirije al-Asada, koji je kazao da se u zemlji nalaze grupe terorističke organizacije El-Kaide i da siju zlo u zemlji, kazavši da su iste te grupe u Iraku djelovale protiv SAD-a. "Ko je primio u zemlju i hranio te grupe“, zapitao je Ebu Adnan i konstatirao da je „iza svega toga stajao i stoji režim“.