|

Asad: O budućnosti Sirije razgovarat ćemo kad se oslobodimo terorista

Asad: O budućnosti Sirije razgovarat ćemo kad se oslobodimo terorista
3
F
FENA
13.3.2017. u 19:42
31
komentara
3

dijeljenja
Asad: O budućnosti Sirije razgovarat ćemo kad se oslobodimo terorista Foto: EPA
Sirijski predsjednik Bašar el Asad izjavio je da će se o budućnosti Sirije odlučivati tek kada se ta zemlja oslobodi ekstremista i kada bude pomirenja.
Asad je ukazao i na uspjeh ruskih i sirijskih snaga u borbi protiv IDIL-a.

U intervjuu koji je dao novinarima u vrijeme kada se navršava šest godina od kako je počeo građanski rat u Siriji, Asad je ocijenio da je prerano da sada priča o svojoj viziji budućnosti Sirije, prenio je AFP.

"Lukusuz je sada pričati o politici kada ćete možda biti ubijeni za nekoliko minuta, kada imate terorističke napade. Tako da je ovo prioritet, osloboditi se ekstremista, a političko pomirenje u različitim oblastima je drugi prioritet", rekao je Asad grupi novinara iz zapadnih zemalja, prenijela je novinska agencija SANA.

Govoreći o ulozi Rusije u sukobima u Siriji, Asad je ocijenio da je ta zemlja imala uspjeha u borbi protiv džihadista, zajedno s pripadnicima sirijske vojske.

Kao "konkretan dokaz" tog uspjeha, Asad je naveo zauzimanje Alepa i Palmire, prenio je TASS.

"Hajde da govorimo o realnosti, o činjenicama: od kako su Rusi počeli napade na položaje IDIL-a u saradnji sa sirijskom vojskom, nakon što smo im tražili da dođu i podrže nas u borbi protiv terorista, IDIL se smanjuje", istakao je Asad.

On je naglasio da se politika Rusije i njen odnos prema Siriji prvenstveno zasniva na suverenitetu Sirije, a potom na moralu.

"Zbog toga nema kolonizacije, postoji odnos između Sirije i Rusije koji potiče od prije više od šest decenija i oduvijek je tako bilo u rezličitim okolnostima", zaključio je Al Asad.

SANA nije precizirala iz kojih su medijskih kuća bili novinari koji su razgovarali sa sirijskim predsjednikom, prenosi B92.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...